Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Miniskalka v kvetináči

rss

Páči sa vám keď sa prechádzate po prírode a vidíte tie rozmanité rastliny na skalách? Skalky v záhradách rodinných domov ktoré sršia farbami? Pokiaľ ste vždy túžili mať vlastnú skalku, ale kvôli priestorom ste si to nemohli dovoliť,  máme pre vás riešenie. Už nie je nutné mať záhradu, do ktorej si musíte nanosiť skaly a každú chvíľku ju plieť.

Výber kvetináča

Najdôležitejšie je nájsť vhodnú nádobu. Mala by byť z pevného materiálu aby uniesla ťarchu hliny a kameňov, zo spodu deravá aby odvádzala vodu a plytká.  Plastové kvetináče nie sú vhodné, aj keď sa nám zdajú pevné. Po niekoľkých rokoch plast stráca svoje vlastnosti a oslabuje sa.  Vhodný materiál je masívne drevo, plech alebo kamenný kvetináč (napr. staré, ploché keramické umývadlo).

Dno kvetináča

Skalničky sú rastliny, ktoré milujú vlahu, ale nesmú byť preliate. Preto by mal kvetináč dostatočne odvádzať vlahu cez otvory, vytvorené na dne. Otvory by mali byť dostatočne veľké, aby sa neupchali. V prípade, že si neviete sami vytvoriť dierky do vami zvoleného materiálu, popýtajte sa známych. Na niektoré materiály (keramika, kameň,...) treba špeciálne vrtáky. Jednou možnosťou je aj návšteva najbližšieho kamenárstva, kde vám za fľašku niečoho dobrého radi pomôžu.

Substrát

Na alpinky nepotrebujete špeciálny substrát.  Stačí nájsť potok a nazbierať si z neho štrk alebo ho nahraďte brizolitom, poprípade drveným vápencom. V pomere 1:1 ho zmiešajte z hlinou z krtinca alebo záhradkárskym substrátom.  

Plnenie kvetináča

Rastlinám treba pripraviť kvalitnú drenáž. Bez nej vaša snaha vyjde na zmar. Pripraviť si ju môžete zo starej škridly alebo pálených tehál. V prípade núdze poslúžia aj škvarobetónové tvárnice. Tehly, škridly alebo tvárnice rozbite, a súvislú vrstvu uložte na dno.  Tú zasypte pripraveným substrátom až po okraj nádoby.  Teraz máte možnosť vykonať zaťažkávajúcu skúšku kvetináča, či je dostatočne pevný.

Výlet do prírody

Najkrajšie rastliny rastú priamo v prírode.  Aby ste mali z minialpinky ešte väčšiu radosť, vyberte sa do prírody sami si rastlinky nazbierať.  Zoberte aj svojich príbuzných a spojte príjemné s užitočným. Dajte si však pozor, aby ste rastliny nezbierali v chránenom pásme, národnom parku alebo priamo chránené rastliny. Predom si na internete pozrite čo vo vašom okolí rastie, a premyslite si, čo by sa vám do skalky najviac hodilo.  Vyberať máte z čoho.  Slovenská príroda ponúka veľké množstvo krásnych, farebných skalných rastlín, ako skalné ruže, rozchodníky alebo mliečnik.  Rastliny majú hrubé drobné listy, môžu byť tmavo ale aj žiarivo zelené s rôznymi farebnými nádychmi.  Na prechádzku si nezabudnite zobrať lopatku a špachtľu, vďaka ktorej rastliny zo skaly dostanete. 

Sadenie

Skalné rastlinky sú veľmi odolné, aby mohli prežiť vo voľnej prírode.  Pri sadení sa snažte respektovať ich pôvodné ukotvenie v prírode. Nesaďte ich príliš hlboko, určitým druhom stačí len položenie na substrát a naša trpezlivosť, kým sa samé zakorenia. Nezabudnite na poriadnu zálievku, aby mali dostatok vlhkosti a živín k svojmu rozrastaniu sa.

Uloženie

Ako sme už spomínali, skalné rastliny potrebujú slnko.  Kvetináč umiestnite na slnečné a veterné miesto. Tieto rastliny zbožňujú miesta, ktorým sa väčšina rastlín vyhýba -  najlepšie sa im darí na veterných miestach, zbožňujú rosu a slnečnú páľavu. Keď takéto miesto nájdete môžete už len v kľude sledovať, ako sa rastliny rozrastajú, postupne rozkvitajú  a na svojom novom mieste skrášľujú vaše obydlie.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz