Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mini kravičky ako alternatíva klasického chovu kráv

rss

Zvažujete chovať kravu, ale zdá sa vám že ide o príliš veľké :) a teda mimoriadne náročné hospodárske zviera? Nemýlite sa — našťastie však okrem klasických “veľkých” kráv existujú aj malé plemená, dosahujúce len polovičnú alebo tretinovú veľkosť a hmotnosť. Kým veľké plemená môžu mať 750 kg (kravy) až 1300 kg (býci), malé plemená dosahujú cca 350 kg až 460 kg (kravy) a cca 800 kg (býci) a výškou v kohútiku sotva presahujú 1 m..

Malá poznámka k terminológii: slovo krava často používame ako rozšírené, ale neodborné pomenovanie tura domáceho (Bos Taurus). V skutočnosti je správne slovom krava označovať len samice tura domáceho.

Prečo chovať malé plemená hovädzieho dobytka?

Mini kravy sú dnes žiadané najmä v súvislosti s rozvojom malých rodinných fariem, ale aj s ohľadom na obmedzené priestorové podmienky individuálnych súkromných chovateľov. Neznamená to však, že by mini kravy boli nejakou novinkou — už po stáročia sú známe ako “kravy pre chudobných” napríklad z Anglicka. Menšia krava síce logicky znamená menej mlieka či mäsa (zároveň však omnoho viac ako od kozy), ale prináša aj nižšie nároky na objem krmiva či pastevné a chovné priestory. Ľahšie sa s ňou manipuluje, jednoduchšie a bezpečnejšie sa opatruje a ošetruje (v porovnaní s veľkými plemenami hovädzieho dobytka).

Niektoré malé plemená hovädzieho dobytka:

  • Dahomey, pôvodom africké plemeno je v čistokrvnej podobe veľmi vzácne (celosvetovo možno cca 1000 kusov), zároveň je to najmenší žijúci hovädzí dobytok na svete. Naši chovatelia si ho dovážajú z Nemecka.
  • Dexter je plemeno pochádzajúce z Írska. Chová sa predovšetkým na mäso. Zaujímavé je, že existujú dve línie plemena Dexter — dlhonohá a krátkonohá. Krátkonohé sa nesmú medzi sebou plemeniť, pretože v dôsledku genetickej zvláštnosti sa im rodia mŕtve mláďatá. Sú to skromné, pokojné a veľmi priateľské hospodárske zvieratá.
  • Panda je nedávno vyšľachtené plemeno malého hovädzieho dobytka. Tieto mini kravičky farebnou kresbou skutočne pripomínajú typické sfarbenie obľúbenej pandy veľkej, a stelesňujú ďalšiu formu využitia chovu mini kravičiek v USA — v úlohe domácich miláčikov. Toto plemeno však uvádzame len ako zaujímavosť, kúpiť sa vám ho určite nepodarí.
  • Mini Jersey je označenie mini kravičiek plemena Jersey. Vzhľadom na svoju miniatúrnu veľkosť sú výbornými dojnicami — pri dobrej starostlivosti vám dajú denne okolo 10 litrov výborného domáceho mlieka.

Prajeme vám veľa úspechov v chove :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz