Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Minerálne látky 1 - zinok, horčík, jód, selén

rss

Minerálne látky sú látky, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť, preto ich prijímame stravou. Stopové prvky, ako ich inak nazývame, sú rovnako dôležité ako vitamíny. Zohrávajú významnú úlohu v tvorbe krvi, stavbe kostí, činnosti svalov a ďalších dôležitých procesoch. Treba dbať na to, aby ich mal organizmus dostatok, pretože inak by sa mohli narušiť procesy dôležité pre zdravie. Viete ale, ktorý minerál na čo pôsobí a ako ho telo môže najjednoduchšie prijať? Prečítajte si prvú časť dvojčlánku o minerálnych látkach.

Zinok

Odporúčaná denná dávka pre mužov predstavuje 15mg, zatiaľ čo pre ženy 12mg. Samozrejme, je takmer nemožné počítať si každý gram, preto si stačí pamätať, že zinok si telo doplní konzumáciou pšeničných klíčkov, vajec, mandlí, horčice a tekvicových semienok. Jeho nedostatok spôsobuje zápaly kože, hnačky, vo vážnejších prípadoch atrofiu semenníkov a u detí dokonca trpasličí vzrast – je totiž zodpovedný za mieru a kvalitu tvorby hormónov a genetického materiálu (DNS, RNS). Jeho dostatočný prísun je dôležitý pre náš imunitný systém, nadmerné množstvo však telo zaťažuje. V prípade bolesti žalúdka konzumujte pri užívaní zinku jedlá bohaté na vápnik, pričom zinok užívajte maximálne 2 hodiny pred jedlom alebo po jedle. Aj pri užívaní liekov, napríklad antibiotík, tiež dbajte na to, aby ste zinok užívali až po nich.

Horčík

Horčík je potrebný pre fungovanie viac ako 300 enzýmov. Mali by sme ho telu dodávať denne, pretože v prípade jeho nedostatku sa môžu vyskytnúť svalové kŕče, pocity únavy, srdcová arytmia a náladovosť. Naopak, ak ho máme dostatok, uvoľňuje svaly, preto dokáže ženám pomôcť aj pri menštruačných bolestiach. Denným množstvom 500mg predchádzate vzniku rôznych ochorení srdca. Konzumovať by sa mal pravidelne, keďže vplyvom fyzickej aktivity a stresu jeho množstvo v tele klesá. Prijímame ho hlavne z celozrnných jedál, datlíbanánov.

Jód

V najväčšom množstve sa nachádza v morských živočíchoch, hlavne v morských riasach a rybách. Okrem toho ho prijímame z jodidovanej a kamennej soli. Jodidovaná soľ vznikla hlavne z toho dôvodu, že aj keď ho telo potrebuje len veľmi malé množstvo, ľudstvo trpelo jeho nedostatkom. Budúce mamičky by ho mali konzumovať viac, keďže zabezpečuje zdravý psychický vývoj dieťaťa. Práve jód sa stará o správnu činnosť štítnej žľazy. Jeho nedostatok môže viesť k jej zväčšeniu, z čoho vzniká struma či hrvoľ.  Riziko predávkovania je nízke, keďže to vzniká až pri 30krát vyššej dennej dávke. Spôsobuje vracanie, hnačky, kožné vyrážky či zväčšenie slinných žliaz.

Selén

Organizmus získava selén predovšetkým z pšeničných klíčkov, hnedej ryže, cibule, paradajok, mäsa, rýb, mlieka, vajec, fazule, hrachu, plodov mora a celozrnných obilnín. Spolu so selénom sa odporúča konzumovať vitamín E, keďže spolu sa zvyšujú ich antioxidačné účinky. Môžete si tak zmierniť príznaky ekzému, vlčej choroby a lupusu. Ochraňuje bunky, tuky a vitamíny, je nevyhnutný pre krvný obeh a je účinný v boji proti vírusovým infekciám. Nedostatok poškodzuje kostné svaly a srdcový sval. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz