Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Medovníkové korenie - chuť a vôňa exotiky

rss

Medovníčky sú klasické sladkosti vianočných sviatkov. Chutné koláčiky veselých tvarov, úžasných vzorov a príjemnej vône. Vôňa, ktorá nám všetkým pripomína Vianoce je spôsobená práve špeciálnym medovníkovým korením, ktoré sa do nich pridáva.

Škorica 

Prvou zložkou, bez ktorej by medovníkové korenie nebolo tým, čím je, je škorica. Už od stredoveku si po čiernom korení drží titul najpopulárnejšej koreniny sveta. Málokto však vie, že dokáže byť toxická. Obsahuje látku kumarín, ktorý je vo väčších množstvách veľmi škodlivý hlavne pre pečeň a obličky. Preto je lepšie používať škoricu cejlónsku, tzv. pravú. Okrem nej totiž existuje aj škorica čínska, ktorá je tmavšia, menej kvalitná a bohužiaľ je to práve tá, ktorá sa u nás zväčša predáva. Ak to ale so škoricou nepreženiete, môžete si naopak vychutnať jej blahodárne účinky. Podporuje účinky inzulínu, čiže slúži ako podporný prvok pri liečbe cukrovky. Okrem toho je antioxidačná, spevňuje cievne steny, znižuje hladinu celkového aj LDL cholesterolu, prekrvuje končatiny a jej vôňa pôsobí veľmi relaxačne. Navyše, keď tak skvelo dochucuje niektoré jedlá, prečo si tu teda nedopriať?

Klinčeky 

Ďalšou zložkou v medovníkovom korení sú klinčeky. Typicky vianočná prísada, ktorú vždy oceníme hlavne vo varenom vínku či punči. Klinčeky sú ale aj veľmi liečivé, tinktúra z nich napríklad pomáha na bolesť zubov. Účinné v nich sú silice, vďaka ktorým je aj antiseptický. Čínska medicína ich zase využívala ako zrýchľovač metabolizmu. Navyše, málokto o nich vie, že sú to vlastne usušené neroztvorené púčiky stromčeku s názvom klinčekovec voňavý. Rastie v Brazílii, Zanzibare a Madagaskare. Povedali by ste, že vôňa takéhoto exotického korenia nám dokáže pripomínať naše slovenské zasnežené Vianoce?

Badián 

Vďaka tvaru osemcípej hviezdy a účinkom podobným anízu si badián vyslúžil názov hviezdicovitý aníz. Veď koniec koncov, aj pochádza zo stromu, ktorý sa nazýva anízovec pravý, pôvodom z Ázie. Má antimykotické účinky a prirodzene čistí pokožku. Celkovo posilňuje našu tráviacu sústavu, najsilnejší vplyv má na upokojenie žalúdka, odstraňovanie nadúvania a uvoľnenie zápchy. Vďaka obsahu kyseliny šikimovej a jej reakcii s antioxidantom quercetín, badián posilňuje imunitný systém a chráni nás pred vírusovými ochoreniami. Navyše, zabezpečuje dobrý spánok. Ak sa teda chcete pred spaním upokojiť a zároveň si dopriať kvalitný odpočinok, vypite večer šálku badiánového čaju.

Aníz 

Posledným zo štvorice, ktorá tvorí medovníkové korenie, je aníz. Pochádza z liečivej bylinky bedrovníka anízového, ktorý prekvapivo zaraďujeme do čeľade zelerovitých. Svojou chuťou pripomína sladké drievko, hašlerky alebo pelendrek, je teda veľmi svieži. Aj preto ho vraj v minulosti nazývali „husbands-are-back“, čo v preklade znamená „manželia-sú-späť“. Manželia, ktorí opustili svoje ženy kvôli ich zapáchajúcemu dychu, sa údajne po anízovej liečbe svojich polovičiek vrátili späť. Okrem sviežeho dychu však prečisťuje aj dýchacie cesty. Uvoľňuje hlieny a tým čistí nosné dutiny. Má antibiotické a antiseptické vlastnosti a zmierňuje prejavy alergií. Podobne ako badián povzbudzuje tráviaci proces a zlepšuje chuť do jedla. Už v starovekom Ríme podávali po ťažko stráviteľných jedlách hosťom anízové koláče, dokázali vraj uvoľniť kŕče v zažívacom trakte.

Čo poviete, samé dobroty dávame do toho vianočného pečenia, však? A čo vy, už máte všetko napečené? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz