Medovka u nás nie je známa ako korenie, hoci ju tak využívali už starí Gréci a Rimania. Z medovky sa používa list, najmä v čerstvom stave, ale aj usušený. Pri rozotrení rastlina pripomína citrónovú vôňu. Ako korenina sa používa kvôli svojej osviežujúcej vôni a aromatickej chuti. Je najlepšie používať ju čerstvú všade tam, kde sa používa citrón alebo citrónová kôra a pasuje tam jej vôňa. Citrónová vôňa sa však varením stráca, preto sa odporúča používať ju až po dovarení. V jedlách krásne zvýrazňuje chuť. Pridávame ju do ovocných polievok, šalátov, bylinkových omáčok, prívarkov, rybích a hubových pokrmov, jedál z hydiny a diviny, ale aj do nakladanej zeleniny, majonéz, na tvorbu pomazánok, oleja. Využívame ju aj na prípravu ovocného octu, či diétnych jedál. Hodí sa aj na grilované jedlá a do ryže. Niektorí ju majú radi nasekanú v bielom jogurte. Čerstvými lístkami spestrujeme aj zmrzlinu a mliečne nápoje. Lístky medovky tvoria neoddeliteľnú súčasť rôznych miešaných nápojov a drinkov chuťou pripomínajúcich mojito. Medovka chuťovo dopĺňa bazalku, pažítku, petržlen, mätu, estragón, tymián, rozmarín, bobkový list a kôpor.
Syrový koláč s medovkou
Čo potrebujeme?
Cesto: 110g hladkej múky, 50g margarínu, štipka soli
Plnka: 50g margarínu, 350g mäkkého smotanového syra, 2 vyšľahané vajcia, 6 PL drobno pokrájanej medovky, 2 PL medu
Ako postupujeme?
Rúru vyhrejeme na 200 ˚C. Múku preosejeme. Do misy pridáme soľ, margarín a toľko vody, aby cesto bolo mäkké. Potom cesto vytvarujeme do formy s priemerom 18 – 20 cm. Pečieme 15 minút. Medzičasom si pripravíme plnku. Mäkký margarín, medovku, med a syr vymiešame (zmixujeme) do hladka. Vajíčka vyšľaháme a spojíme s vymiešanou syrovou hmotou. Teplotu rúry znížime na 180 ˚C. Plnku vlejeme do predpečenej cestovej formy a pečieme do zlatista približne 45 minút. Podávame so šľahačkou alebo jogurtom ozdobenými medovkovým listom.
Šalát z medovky
Čo potrebujeme?
300g jemne nasekaných medovkových listov, 50g nastrúhaného chrenu, 150g nastrúhanej repy, smotanu, soľ, vajíčko
Ako postupujeme?
Vajíčko si uvaríme natvrdo. Medovkové listy, chren a repu zmiešame. Pridáme smotanu a soľ podľa chuti. Premiešame a posypeme posekaným vajíčkom.
Tvarohová nátierka
Čo potrebujeme?
1 nízkotučný tvaroh, 1 lyžicu masla, 2 lyžice medu, 1 lyžicu pokrájaných byliniek (mäta alebo medovka), 125 g čiernych ríbezlí prípadne iného tmavého ovocia, 1 lyžicu ovsených vločiek
Ako postupujeme?
Tvaroh s maslom dohladka vymiešame. Pridáme med. Medovku alebo mätu nasekáme a pridáme do tvarohovej hmoty. Jemne primiešame umyté čierne ríbezle alebo iné drobné tmavé ovocie. Ak je nátierka riedka, pridáme za lyžicu pomletých ovsených vločiek.
Medovkový dresing
Medovkový dresing pripravujeme z rozomletých listov zmiešaných s majonézou. Skladujeme ho v chladničke. Je výborný na spestrenie chuti mäsitých, ale aj rybích pokrmov.