Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Medovka: bylinka, ktorá skrášli aj okrasné záhony

rss

V roku 2006 bola medovka lekárska vyhlásená za liečivú rastlinu roka. Tento zaujímavý fakt spolu s ubezpečením, že táto rastlina je na pestovanie úplne nenáročná, veľa vydrží a zvládne ho aj úplný začiatočník, budú hádam dostatočným dôvodom na to, aby ste tejto rastline venovali kúsok miesta vo svojej záhrade, na okne, či balkóne.

Už v 7.storočí začali medovku pestovať Arabi v Španielsku. V súčasnosti je pestovaná ako obľúbená okrasná, liečivá, aromatická, priemyselná, kulinárska a medonosná rastlina. Väčšie množstvá medovky sú pestované a produkované v južnom Nemecku, Bulharsku, Českej republike, ale najviac v Španielsku.

Je to teplomilná rastlina a na rast potrebuje plochu chránenú od severných vetrov. V záhradách sa jej dobre darí po okopaninách, či strukovinách. Výborne rastie v mierne vlhkej, piesičitej alebo piesičito-hlinitej pôde.

Výsev zo semienok

Priamo zo semienok vysievame medovku do dobre pripravenej pôdy na jar po období mrazov. Sejeme do riadkov vzdialených 60cm. Pri jednotení dodržujeme väčšiu vzdialenosť jedincov a to 30-40cm, pretože husté porasty trpia plesňovými chorobami.

Výsadba z priesad

Najčastejšie sa však medovka pestuje z predpestovaných priesad. Semená vysievame v marci do debničiek alebo do pareniska, do riadkov vzdialených od seba 3cm a zasypeme tenkou vrstvou kyprého piesku, cca 2-3mm. Jemne zatlačíme plochou doštičkou. Semeno vyklíči za 25-28 dní. Dostatočne silné priesady, ktoré pred výsadbou zalejeme, vysádzame v máji až v júni do sponu 45x45cm.

Priesady môžeme získať aj delením trsov 2-3- ročných rastlín. Toto robíme na jar, skôr než začne rastlina pučať, alebo na jeseň do polovice septembra, pričom ich rozsekneme sekerou a nožom očistíme od plesne a od suchých koreňov. Takto oddelené výhonky ihneď sadíme do pôdy do hĺbky 10-12cm, aby nezaschli. Týmto spôsobom sa porast rýchlejšie rozrastá, ale aj skôr zostarne a vymrzne.

Na čo netreba zabudnúť alebo dobré rady

  • Pri sadení do črepníka by sme mali pamätať na to, že na korienky potrebuje 20-30cm priestoru. Kvetináče treba premiestniť do bytu až keď začnú trvalé mrazy. Veľké rastliny sa odporúča radikálne zostrihať a v marci položiť na svetlo a pravidelne polievať.
  • Ak ju pestujeme v záhrade, nie je citlivá na mráz. Zostrihaná bez problémov prezimuje. Pre istotu sa môže na zimu prikryť čečinou.
  • Jedna rastlina stačí pre celú rodinu.
  • Mladé rastlinky nesmú vyschnúť, ale staršie už sucho znesú.

Sušíme na tmavom dobre vetranom mieste s prirodzeným alebo umelým teplom do max.35C. Sušiace sa lístky neotáčame. Osušená vňať hnedne a drobí sa. Ideálne je skladovať v plechových nádobách, najdlhšie však 1 rok. Schne v pomere 4:1. Uchovávame v papierových vreckách alebo v sklenených nádobách, ktoré možno uzavrieť.

Zber

Vysokú kvalitu si bylinka zachová skoro celé desaťročie. Hoci má medovka nádherné kvety, sú len jej ozdobou, pretože liečivé sú listy. Tie sa odporúča zbierať čo najmladšie, ešte pred rozkvitnutím kvetov. Aby sa nepokazila a zároveň sme vedeli vyťažiť maximum z jej liečivých účinkov, mali by sme ju zbierať počas slnečného a teplého počasia. Ak by sme ju zbierali počas vlhka a chladu, mohlo by dôjsť k zapareniu a strate nielen účinných látok, ale aj typickej nádhernej citrónovej vône. Olistená vňať sa zbiera asi 5-10 cm nad zemou kosákom, alebo nožnicami vždy až nad drevnatou časťou, ktorá do zberu nepatrí. Pokosená vňať sa kladie opatrne do košov tak, aby sa nestlačila, pretože potom černie. Prvý zber vykonávame čo najskôr, aby sme zrezávaním rastliny predišli škodcom. Častými škodcami sú zakukľujúce sa motýľovité húsenice a Septoria melissae Deson., spôsobujúca škvrnitosť listov. Posledný zber nesmie byť neskoro, inak rastlina vymrzne

Sušenie

Ideálne je sušiť ju v mierne vetranom prostredí. Sušíme pri teplote 35˚C. Schne rýchle. Dobre usušená bylina má peknú zelenú farbu s nádychom sivej. Má štipľavú chuť a citrónovú vôňu. Pri príliš pomalom sušení listy hnednú a znehodnocujú sa. Čierna a zaparená bylina je bezcenná. Po usušení ju uchovávame v uzavretej nádobe, chránime pred svetlom a vlhkom.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz