Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Medovka ako bylinka na dobrú noc a upokojenie nervov

rss

Už stredoveký arabský lekár Avicenna o medovke povedal, že „rozveseľuje srdce a podporuje vitalitu ducha,“ čím básnicky zhrnul jej liečivé schopnosti v prípade srdcových a nervových ťažkostí.

Medovka je stará liečivá bylina, ktorá pomáha proti ľahším formám nespavosti. To sú také, keď nespavosť spôsobuje hektický štýl života a stresy z práce. Odporúča sa aj v stavoch úzkosti, vyčerpanosti alebo v stavoch ľahšej depresie. Vhodná je tiež v čase, keď pocit spánku spôsobuje nespavosť. Môže totiž navodiť pocit únavy až potrebu spánku. V takýchto stavoch sa odporúča pripraviť si a pomaly popíjať čaj z čerstvých, či kvalitne vysušených lístkov medovky. Piť sa môže pokojne aj každodenne. Má veľmi príjemnú citrónovú vôňu i chuť. Na noc vyvolá, ako sme už spomenuli, pokojný spánok a krásne sny. A ako ho pripraviť?

Z čerstvých lístkov sa môže pripraviť takto:

5-7 čerstvých listov sa zaleje 3 dl vriacej vody. Nechá sa 3-5 minút lúhovať. Scedí sa a takýto čaj sa pije 2-3 krát denne. Môže sa osladiť medom alebo cukrom.

Zo sušených zase takto:

Listy a vňať medovky sa zbierajú tesne pred kvitnutím (kvitne od júna). Teplota sušenia by nemala prekročiť 40°C. Čaj sa pripraví zaparením jednej polievkovej lyžice medovky s 3dl vriacej vody. Čaj upokojí napäté nervy, rozveselí a aj pomôže zaspať.

Kombinácia medovky s ďalšími upokojujúcimi liečivými prípravkami výsledný účinok ešte zosilní. Pre zlepšenie účinku medovky sa môže pripraviť aj kúpeľ na upokojenie. A to tak, že sa zmiešajú rovnaké diely vňate mäty, medovky a levandule. Desať lyžíc zmesi sa potom krátko povarí v dvoch litroch vody. Nechá sa postáť, pridajú sa tri lyžice medu a precedí sa do kúpeľa. Ten by mal trvať aspoň 20 minút pri teplote 37-38˚C. Na kúpeľ sa môžu použiť aj éterické oleje z týchto rastlín.

Alebo sa dá urobiť sirup na zaspávanie. ¾ hrnčeka medovkových listov sa dá do malého hrnca. Pridá sa toľko vody, aby zakryla listy. Jemne sa povarí čiastočne prikryté pokrievkou dovtedy, kým sa objem kvapaliny nezníži na polovicu. Odcedia sa listy. Kým je odvar ešte čiastočne teplý, odoberie sa približne pol pohára a primieša sa do neho ¼ pohára medu. Podľa chuti môže byť medu aj viac. Môžu sa urobiť aj väčšie, či menšie dávky, so zachovaním pomeru medovka a med 1:2. Skladuje sa v chladničke po dobu pár týždňov. Dávkuje sa po jednej polievkovej lyžici pre pokojný spánok. Môže sa podávať všetkým od detí po dospelých. Je však dôležité nezabudnúť na to, že deťom do jedného roku by sa med nemal podávať.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz