Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Med kvalitný vz. falošný

rss

Existuje niekoľko druhov medu. Druh závisí od kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár. Líšia sa nielen farbou, ale aj chuťou a zložením.

Ako vzniká med?

Med vzniká znášaním nektáru alebo medovice (výlučky vošiek na listoch a ihličí) do medových plastov. Nektár obohatený látkami z hltanových žliaz včely a pôsobením fyzikálnych a chemických vlastností sa vo včelích plastoch mení na med. 

Na čo je vhodný?

Med je vďaka obsahu jednotlivých cukrov a hlavne glukózy pre náš organizmus veľmi dôležitý. Do krvi sa vstrebáva priamo cez sliznicu, čím dodáva telu okamžitú energiu.  Med je hlavným zdrojom výživy pre svalovú tkáň. Je vhodný pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí, ktorí potrebujú rýchlo dobiť energiu. Na to im postačí jedna lyžička medu. Denná dávka u dospelého človeka by nemala presiahnuť 100g a u dieťaťa 30g medu. 

Ako spoznať rozdiel?

Rozdiel medzi kvalitným medom a jeho napodobeninou je v zložení. Voľným okom a chuťou je len veľmi ťažko rozpoznateľný. Tento rozdiel sa dá zistiť len v laboratóriách. Včelári sa však zhodujú, že znakom kvalitného medu je jeho kryštalizácia. Na to však často nie je čas.

Kvalitný med má rôzne zafarbenie, podľa kvetov, z ktorých včely zbierajú nektár. Med nesmie byť riedky, v nádobe sa musí "prevaľovať".  Pri prelievaní medu sa tvoria tzv. "uzlíky" a pri prelievaní väčšieho množstva, med vydáva zvuk.  Ten je spôsobený správnou hustotou a tvorením "uzlíkov". 

Čo obsahuje pravý med?

Pravý, kvalitný med by mal obsahovať až 80% cukru (26-33% glukózy a 30-38% fruktózy),

nie viac ako 20% vody -množstvo vody ovplyvňuje kvalitu medu, 

enzýmy -sacharóza - proti hnačkám a amyláza - na štiepanie škrobu,

aminokyseliny a proteíny -len zanedbateľné množstvo,

organické kyseliny -kys. jablčná, mliečna, vínna, citrónová, mravčia, jantárová, octová, glukurónová a iné - podporujú trávenie,

vitamíny - nachádzajú sa v stopových množstvách (vitamín A, vitamíny radu B, C, D, H, K, E, P),

minerály - horčík, draslík, vápnik, železo, síra, kremík, meď, fosfor, mangán - vyskytujú sa vo forme zlúčenín

koloidy, éterické oleje, vonné a chuťové látky,

inhibín - zabraňuje škodlivinám v mede sa rozvíjať,

farbivá - karotén, flavóny, derivát chlorofylu,

peľové zrnká - pre určenie druhu medu

hormonálne látky - adreanalín, dopamín a iné.

Kde zoženiem kvalitný med?

Istotu, že kupujete poctivý med máte u včelárov. Za med ručia vlastným menom.  Máte možnosť vybrať si s niekoľkých druhov medov, ako je agátový, lesný, kvetový, pastový, medovicový, repkový a iné. 

V obchodných centrách sa predávajú rôzne zlúčeniny medu, a to nielen slovenského, ale aj dovezeného zo zahraničia. 

Vyhnúť by ste sa mali kúpe medu od predajcov popri cestách. Pri kontrolách vykonaných inšpekciou Slovenskej  veterinárnej a potravinovej správy bolo zistené falšovanie medu vo všetkých prípadoch predaja pri cestách.

Čo je falošný med?

Falošný med je rozpustený cukor, karamelový cukor, sirupy a prísady zmiešané dokopy, aby chuťou, vôňou a konzistenciou pripomínali pravý med. Nenachádzajú sa v ňom však žiadne vitamíny, minerály ani ostatné látky ktoré obsahuje pravý med.  

Jedením falošného medu do seba dostávame vysoké dávky cukru a kalórii. 

Med s antibiotikami

U medu z Poľska bola zistená slovenskou veterinárnou a potravinovou inšpekciou prítomnosť antibiotík - sulfonamidov. Tento med sa nachádzal v obchodnom reťazci na území Slovenska.  Antibiotiká sa do neho dostali prostredníctvom včiel, ktorým boli podávané na udržanie "zdravej" populácie.  V európskej únii je ošetrovanie včiel antibiotikami zakázané. 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz