Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Máte radi makové koláče? Vypestujte si mak sami!

rss

Mak siaty je vyššia rastlina s krásnymi kvetmi, ktoré lákajú hmyz, čím pomôžu aj ostatným plodinám vo vašej záhrade. Jeho semená sa bohato využívajú v kuchyni v rôznych múčnikoch a prázdne makovice zase v rôznych aranžérskych dekoráciách.

Kde pestovať mak

Mak možno pestovať v rovinatých až mierne hornatých oblastiach s dostatkom svetla. Hoci je veľmi citlivý na pôdne a poveternostné podmienky pestovania, predovšetkým na vietor, na teplo náročný nie je. Maku vyhovuje stredne ťažká, hlboká a hlinitá pôda, naopak nevhodné sú piesočnaté pôdy, v ktorých má mak nedostatok vlahy. Pre pestovanie maku odporúčame záhon, na ktorom boli pestované strukoviny - hrach, či fazuľa, pretože po nich zostáva pôda kyprá s dostatkom živín.

Výsev a staranie sa o mak

Čas výsevu maku závisí od odrody. Jesenné odrody vysievame v auguste až v septembri, jarné zase čo najskôr na jar, ak to dovolí počasie, tak už koncom februára alebo začiatkom marca. Semená maku sa vysievajú do ryhy hlbokej maximálne 5 cm. Takto vysiaty mak má dostatok vzduchu aj kapilárnej vody potrebnej pre klíčenie. Po vzídení maku a vytvorení listovej družice zo 4-5 pravých listov, je potrebné mak zjednotiť na vzdialenosť 5-10 cm. Cieľom je, aby sa vytvorila len jedna veľká makovica a aby makovice dozreli približne v rovnakej dobe. Od klíčenia až po začiatok kvitnutia je mak veľmi citlivý na vlahu. Následne sa jeho nároky značne znižujú. Počas vegetácie záhon pleváme, či zasahujeme proti škodcom.

Zber maku

Termín zberu maku je závislý na odrode. Mak z jesenného výsevu dozrieva v júli, ten z jarného o mesiac neskôr. Účinný je jeho však jeho postupný zber. Takže denne, alebo každý druhý deň, zbierame zrelé makovice. Zrelú makovicu spoznáme podľa hrkania semienok v jej vnútri, ako aj podľa zmeny jej farby a ochutnaním zŕn. Makovice nasledujúcim spôsobom:

  1. makovicu zlomíme v kolienku a necháme ju 7-10 dní dosušiť pod prístreškom na suchom, vzdušnom a tienistom mieste;
  2. nad väčšou nádobou následne odrežeme z makovice korunku a mak z nich jemne vyklepeme tak, aby sme polámali čo najmenej vnútorných priehradiek tobolky;
  3. neskôr môžeme úlomky odstrániť prúdom vzduchu presypávaním zŕn maku z nádoby do nádoby, pričom sledujeme aj to, či mak nie je červivý;
  4. mak dosušíme na slnku v tenkej vrstve na site alebo suchej a čistej tkanine niekoľko dní. Na noc ho vždy prenesieme dovnútra, aby zbytočne nevsiakoval vlhkosť. Správne vysušený mak je sypký, suchá a zvučný pri presýpaní.

Skladovanie maku

Mak skladujeme v sklenenej nádobe alebo plátenom vrecku na suchom, tmavom a chladnom mieste. Skladovať ho môžeme po dobu dvoch až troch rokov.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz