Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mäta prieporná – liečivá, aromatická bylina

rss

Mäta sa považuje za jednu z najpoužívanejších liečivých rastlín, ktorá má silnú charakteristickú vôňu. Pestuje sa prakticky na celom svete. Na Slovensku sa pestuje v domácnostiach, v záhradkách či na poliach. Kvitne od júna až do septembra.

Využiteľné časti

Zbierajú sa najmä listy a vňať, od júna až do septembra. Zber sa uskutočňuje krátko pred úplným rozkvitnutím. Odporúčame ho uskutočniť za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Vňať môžeme zbierať počas roka tri razy. Prvý zber je zväčša pred rozkvitnutím, druhý v prvej dekáde augusta a tretí až koncom septembra. Pozbierané časti potom rýchlo sušíme na chladnom a tmavom mieste v tenkých vrstvách. Pomalým sušením sa mäta znehodnocuje.

Vlastnosti

Výskumníkov najviac upútali vlastnosti silice a zložky mentolu, ktorý má antiseptické účinky. Okrem toho mäta obsahuje viac ako 40 látok, ktoré dokážu blahodarne pôsobiť na tráviace ústroje.

Mäta má svoje miesto aj vo farmaceutickom priemysle, v ľudovom liečiteľstve, v kozmetike, v potravinárstve či v likérnictve.

Liečivé účinky

Mätové listy sa používajú v liečbe pri poruchách tráviaceho ústrojenstva. Pomáha odstraňovať kŕče a pôsobí protizápalovo. Mäta dokonca podporuje funkciu pečene.

Tiež ju je možné využiť aj lokálne, ako kloktadlo alebo dezinfekčnú ústnu vodu. V prípade zápalov dýchacích ciest, vám môže pomôcť aj inhalovanie mäty.

Okrem toho, mäta tiež tlmí bolesti nervového pôvodu, ako bolesti hlavy a migrény, pomáha aj pri  žalúdočnej nervozite.

Príprava na použitie

Zápar – príprava záparu trvá len 10 až 15 minút. Budete potrebovať 15g listov na 1 liter vody. Pri tráviacich poruchách je najlepšie, ak vypijete 1 šálku po každom jedle.

Koncentrovanejší zápar, ktorý môžete použiť aj ako upokojujúci prostriedok na svrbiacu pokožku alebo v prípade kožných chorôb, si pripravíte jednoducho. Budete potrebovať 50g listov na 1 liter vody.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz