
Citrusy chutia, dodávajú nám vitamíny a dokonca liečia. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú užitočné ako prevencia pred celým radom závažných ochorení vrátane rakoviny. Pomáhajú ale aj pri bežnom prechladnutí a problémoch s trávením…
Citróny
Napriek kyslej chuti by ste si mali citrón dopriať čo najčastejšie. Je známy vysokým obsahom vitamínu C, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a metabolické procesy dôležité pre využitie vápnika v našom organizme. Pravidelná konzumácia citrónov prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení a prospieva aj pri odtučňovacích kúrach. Napriek svojej chuti patrí citrón medzi zásadotvorné látky, takže je užitočný pri udržiavaní acidobázickej rovnováhy v organizme. Odporúča sa napríklad ráno vypiť nalačno šálku vlažnej vody so šťavou z polovice citróna. Citróny však môžu zhoršiť existujúce problémy so zubnou sklovinou alebo s žalúdočným vredom.
Grapefruity
Grapefruity obsahujú celé spektrum mimoriadne cenných látok. Nájdete medzi nimi vitamín C, antioxidanty (bioflavonoidy) alebo kyselinu listovú, dôležitú pre správne delenie buniek. Grapefruity pomáhajú k lepšiemu tráveniu, stabilizujú črevnú flóru a povzbudzujú chuť do jedla. Liečivá sila grapefruitov pomáha organizmu pri budovaní imunity a prevencii pred infekciami. Grapefruit chráni pred vznikom diabetes 2. typu. Dajte si však pozor však na grapefruity a grapefruitovú šťavu, ak beriete nejaké lieky. Kombinácia liekov s účinnými látkami grapefruitu môže vyvolať veľmi problematické, potenciálne nebezpečné reakcie. Zvlášť nebezpečné môže byť zapíjanie liekov grapefruitovou šťavou. Vždy starostlivo čítajte príbalový leták, alebo sa poraďte s lekárom.
Pomaranče
Pomaranče povzbudzujú telo i ducha. Pomáhajú pri redukčných diétach, pri pravidelnej konzumácii zlepšujú pleť a kvalitu vlasov. Podporujú látkovú premenu na bunkovej úrovni, posilňujú krvotvorbu a imunitný systém. Pomaranče zaberajú pri problémoch s krvácaním ďasien a dokonca preventívne proti krvácaniu z nosa. Tým však účinky pomarančov nekončia. Majú tiež antibakteriálne, antivírusové, antiplesňové, protirakovinové, protizápalové a antialergické vlastnosti. Ako pri všetkých citrusoch, aj pri pomarančoch je cennými látkami doslova nabitá citrusová kôra vrátane vnútornej bielej šupky. Žiaľ, absolútna väčšina k nám dovážaných citrusov má chemicky ošetrenú kôru nevhodnú na konzumáciu...