Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Malá zelená vitamínová bomba – kiwi

rss

Chuťou ako mix egrešov, jahôdbanánov, veľkosťou a tvarom podobné vajíčku, obsahom vitamínu C prevyšujúcim citrusy- to je hnedá chlpatá bobuľa kiwi.

Odkiaľ kiwi pochádza?

Toto exotické ovocie má pôvod v Číne, kde ho opice jedli na uhasenie smädu. Odtiaľ pochádza aj jeden z jeho pôvodných názvov- opičia broskyňa. Pestovateľsky sa však rozvinulo na Novom Zélande, ktorý bol dlho najväčším producentom kiwi na svete. Tu toto ovocie aj dostalo názov podľa národného vtáka Nového Zélandu kivi, keďže tvarom aj zafarbením mu je veľmi podobné. Dnes je najväčším producentom kiwi Taliansko, po ňom Nový Zéland, Chile, Grécko a Francúzsko. K nám bolo toto chlpaté ovocie po prvýkrát dovezené približne v 80.rokoch.

Čo kiwi obsahuje?

Kiwi obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Len vitamínu C má v sebe asi 10-krát viac ako plody citrusov. Veď na 1 g zeleného ovocia pripadá 1 mg céčka, čo znamená, že už jedno kiwi denne dokáže pokryť jeho odporúčanú dennú dávku. Vitamín C je antioxidant, ktorý pomáha zvládať stresové situácie, chráni pred respiračnými príznakmi spojenými s astmou a dýchavičnosťou u detí, chráni proti poškodeniu DNA a vzniku rakoviny, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, zlepšuje videnie a posilňuje imunitný systém.

Menej sa však už vie, že kiwi má schopnosť rozrušovať močové kamienky a že pôsobí protireumaticky. Pri bolestiach kĺbov by ste mali denne zjesť 3-4 kusy tohto ovocia. Zvýšenia hmotnosti sa však nemusíte báť, nakoľko plody nie sú energeticky vôbec náročné. Dokonca pri chudnutí pomáha zlepšením trávenia, prečistením čriev a stabilizáciou vody v bunkách, čím obmedzuje zadržiavanie tekutín v organizme.

Vitamín C však nie je jedinou cennou látkou obsiahnutou v kiwi. Obsahuje aj vlákninu, vitamín A, B a K, z minerálov by sme nemali zabudnúť na horčík, ktorého má v populácii mnoho ľudí nedostatok, ďalej vápnik, železo, či fosfor. Vysoký obsah draslíka a malé množstvo sodíka prispievajú pri prevencii vysokého krvného tlaku.

Ako kiwi kúpiť?

Vzhľadom na to, že kiwi sa pestuje na oboch stranách zemegule a môže sa skladovať až 10 mesiacov po zbere, je v našich obchodoch dostupné počas celého roka. Pri jeho výbere sa snažte kúpiť si plody mierne tvrdé. Ovocie vám pri izbovej teplote rýchlo dozreje. Ak chcete tento proces urýchliť, máme pre vás tip. Dajte ho do papierového sáčku spolu s jablkami alebo banánmi, ktoré uvoľňujú rastlinný hormón etylén urýchľujúci dozrievanie.

Ako kiwi konzumovať?

Kiwi sa konzumuje čerstvé aj tepelne upravené. Čerstvé má, samozrejme, viac vitamínov. Hodí sa do ovocných i zeleninových šalátov, do zákuskov, pripravujú sa z neho aj nápoje, či marmelády, používa sa dokonca aj v slanej kuchyni s mäsom. Konzumovať sa môže aj šupka kiwi, ktorá nie je toxická. Výhodou je, že kiwi sa len zriedka ošetruje chemicky a v roku 2013 bolo zaradené na zoznam 12 najmenej pesticídmi kontaminovaných potravín. Kiwi možno aj sušiť.

Pozor na mlieko a alergiu!

Jediné na čo by ste si mali dať pri príprave kivi pozor, je mlieko. Kiwi totiž obsahuje enzým aktinidín, ktorý podporuje činnosť prirodzených tráviacich pochodov, na druhej strane však živočíšnu bielkovinu rozkladá priam až na kašu. Aktinidín sa zaradzuje medzi alergény, preto by si pri konzumácii mali dávať pozor ľudia s alegiami. Vo všeobecnosti majú problémy najmä ľudia s alergiou na peľ.

Kiwi a kozmetický priemysel? Prečo nie? :)

Kiwi použité v mastiach je vhodné na jazvičky, uzliny, hrčky rôzneho pôvodu, vyrážky a podobne. Kiwi pokožku vyhladzuje, osviežuje, dodáva jej pružnosť a dokáže odstrániť farebné odtiene kože, preto sa používa aj na odstránenie pigmentových škvŕn. V šampóne na vlasy zase ovocné kyseliny obsiahnuté v kiwi posilňujú prirodzenú štruktúru vlasu a zaceľujú jeho povrch. Vlasy sú pružné, lesklé a jemné na dotyk.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz