Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Maces a zdravie + jednoduchý recept na maces

rss

Maces je obľúbené bezkvasé pečivo, často považované za súčasť zdravej výživy alebo dokonca diétnej stravy. Je to naozaj tak? Kde si ho kúpiť? A ako si ho spravíte doma? Čítajte ďalej :)

Maces a zdravie

Aj keď je maces tradičná súčasť židovskej kuchyne s náboženským významom, pre slovenských konzumentov je skôr známy ako symbol diétnej stravy (napriek tomu, že jeho kalorická hodnota na 100 g prekvapivo presahuje 339 kcal resp. 1442 kJ). Na Slovensku je v obchodoch väčšinou predávaný “obyčajný” (= nie kóšer) maces vyrábaný z “obyčajnej” múky, ktorý sa odporúča konzumovať pri tráviacich ťažkostiach. Pomáha pri nadmernej kyslosti v žalúdku, pri gastroezofageálnom refluxe (“pálenie záhy” pri poruche svalového zvierača v mieste prechodu pažeráka do žalúdka), vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika. Je zdravšou alternatívou večerného chrumkania čipsov a keksíkov.

Špeciálnou vlastnosťou macesu je jeho schopnosť prečistiť tráviaci trakt a vylučovaciu sústavu od nežiadúcich a škodlivých látok. Sto gramov macesu obsahuje priemerne 73 g sacharidov, 10 g bielkovín a má energetickú hodnotu okolo 339 kcal resp. 1442 kJ alebo aj viac (záleží od receptúry). Okrem klasického pšeničného macesu nájdete v obchodoch so zdravou výživou aj maces z ražnej múky. Pre gurmánov sú v predaji tiež rôzne príchute, napríklad cibuľový maces, cesnakový maces alebo maces s pizza :) príchuťou. Maces je považovaný za najzdravší bezkvasý chlieb aký ľudstvo vynašlo. To ale platí predovšetkým o tradičnej receptúre bez bielej múky, pridaného tuku, soli a konzervačných látok, či iných “vylepšení”.

Ako maces konzumovať?

Najjednoduchšie je len tak si ho pochrumkať :) bez zbytočných úprav. Nezabudnite však, že vyše 90 % jeho zloženia tvorí sušina. Preto si pri konzumácii suchého macesu doprajte poriadnu porciu vody na vyváženie. Dôkladné požutie suchého macesu by tiež malo byť samozrejmosťou. Maces sa dá použiť aj ako plnohodnotná náhrada chleba či rohlíkov napríklad k plátku syra a salámy, k mäsitým jedlám a šalátom, u nás to však nie je príliš zvykom. Ďalšou možnosťou je vyrobiť z maces knedlíčky do polievky. Jednoduchým nastrúhaním alebo zomletím macesu získate macesovú múčku, vhodnú na ďalšie použitie v kuchyni.

Kde maces kúpiť?

V kamenných potravinách aj v potravinárskych e-shopoch býva maces v predaji v rôznych variantách a baleniach. Najzdravší, ale aj najdrahší maces je z celozrnnej múky. Maces z ražnej múky by mal byť zdravší ako ten z pšeničnej, väčšinou sa však predáva “obyčajný” pšeničný maces z nepríliš zdravej bielej múky (vysoký glykemický index ako pri všetkom bielom pečive). Asi najvýhodnejšie si ho môžete objednať priamo na stránke slovenského výrobcu: Maces.sk

Recept na domáci maces

1.     Pripravte si niekoľko krát preosiatu hladkú múku, štipku soli (kľudne skúste vynechať) a vodu.

2.    Vysypte múku do misky do kopčeka a navrchu spravte priehlbinu.

3.    Opatrne pridajte do priehlbiny vodu, soľ a začnite miesiť cesto. Podľa potreby pridajte vodu alebo múku.

4.    Z dobre vymieseného cesta spravte bochník a nechajte ho prikrytý odpočívať 20 minút.

5.    Potom bochník cesta rozdeľte na menšie diely, každý diel vyvaľkajte natenko, nechajte asi 12 minút postáť a nakrájajte na 5 cm plátky.

6.    Pred pečením plátky poprepichujte nahusto vidličkou.

7.     Pečte nasucho, bez oleja, najlepšie na rovnomerne rozohriatej železnej platni (údajne sa dá piecť aj na dobre rozpálenej panvici). Dobre vymiesené cesto sa bude pri pečení nafukovať vzduchovými bublinami. Nezabudnite obracať.

Máte k článku otázky, nápady alebo pripomienky? Napíšte ich do komentára pod článkom, alebo na našu Facebook stránku :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz