Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Liečivé účinky žihľavového čaju

rss

Žihľavu, alebo aj pŕhľavu, poznáte najmä ako bylinu z lúk, ktorá vás do nôh často nepríjemne popŕhli. Viete však, aké liečivé a blahodarné účinky sa v listoch žihľavy skrývajú? Skúste si pripraviť čaj zo žihľavy a presvedčte sa na vlastnej koži.

Žihľava ako liečivá bylina

Žihľava, ktorá sa u nás najčastejšie vyskytuje pri riekach, v okoliach poľných ciest, v záhradách, či v okolí vlhkých stanovísk, je z najväčšej časti pŕhľava dvojdomá. Jej listy aj stonka sú pokryté pŕhlivými chlpmi obsahujúcimi zmes histamínu, acetylcholínu a serotonínu. Táto kombinácia látok je zodpovedná aj za krátkodobé popálenie kože, ktoré cítite, keď sa žihľavy dotknete.

Kde, kedy a ako zbierať žihľavu

Žihľavu by ste mali zbierať mimo ciest, ideálne v čistej prírode. Žihľavové listy, prípadne vrcholky do dĺžky 30 cm sa zbierajú v období pred kvitnutím od marca do septembra. Hoci väčšinou sa zbierajú najmä listy a vňať, na prípravu čaju sa dá využiť aj koreň žihľavy.

Príprava čaju zo žihľavy

Žihľavový čaj sa pripravuje zaliatím jej listov vriacou vodou. Následne sa čaj nechá 15 minút lúhovať a scedí sa. Tento čaj možno popíjať dvakrát denne po dobu 14 dní. Výborne chutí najmä vtedy, keď sú žihľavové listy čerstvo natrhané.

Liečivé účinky žihľavového čaju

Pravidelným pitím žihľavového čaju sa z tela odplaví množstvo škodlivých látok, čo pomáha pečeni aj pleti. Žihľava podporuje aj tvorbu červených krviniek, pretože podporuje činnosť kostnej drene. Z tohto dôvodu sa odporúča aj pri liečbe chudokrvnosti. Niektorí odborníci žihľavový čaj odporúčajú aj  kojacim matkám, pretože podporuje tvorbu mlieka.

Žihľavový čaj je účinný aj pri hnačke, ochoreniach dýchacích ciest, chronických chorobách obličiek a zápaloch močových ciest, pretože má močopudné účinky.

Čaj zo žihľavy možno použiť aj na umývanie vlasov, nakoľko bráni ich rýchlemu masteniu a vypadávaniu. Veď nie nadarmo je prítomný v mnohých šampónoch a vlasových vodách. V podobe obkladov je žihľavový čaj vhodný pri bolestiach chrbtice a kĺbov.

Tip na záver

Zo žihľavy sa dá uvariť nielen výborný čaj, ale hodí sa aj na prípravu rôznych šalátov, nakoľko má chuť podobnú špenátu. Rastlina žihľavy je bohatá na chlorofyl, enzýmy a rastlinné bielkoviny, čím dobre zapadá aj do jedálnička zdravého životného štýlu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz