Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Liečivá sila medovky: Karmelitánske kvapky

rss

Naši predkovia v oveľa väčšej miere poznali, no najmä využívali liečivú silu prírody. Na liečenie chorôb a rôznych zdravotných neduhov používali liečivé vlastnosti bylín, z ktorých vyrábali tinktúry, masti, či odvary. Medzi tieto byliny patrila aj medovka. Tá už odpradávna slúžila ako korenina a prísada do likérov. Jedným z medovkových „liekov“, ktoré majú široké využitie, sú Karmelitánske kvapky.

Karmelitánske kvapky vyrábali mnísi v kláštore bosých karmelitánov v Paríži už od roku 1611. Svojimi účinkami kvapky upokojujú dušu i telo. Používame ich vtedy, keď chceme utíšiť a upokojiť nervy, čiže pri strese, nervozite, nespavosti, prepracovanosti, srdcových neurózach, ale aj pri žalúdočných ťažkostiach.

Karmelitánske kvapky si môžeme kúpiť od mnohých výrobcov alebo si ich pripraviť doma. Pokiaľ sa rozhodnete pre tú druhú možnosť, je isté, že v kvapkách nebudú použité žiadne konzervanty, ani zvýrazňovače chuti. Na prípravu je viacero receptov, avšak základ je vždy ten istý- medovka lekárska. Aj my vám ponúkame jeden z receptov.

Čo potrebujeme?

200g usušenej medovky alebo 500g čerstvej medovky, 20g sušenej citrónovej kôry, 10g mletej škorice, 10g mletého muškátového orieška, 30g semien koriandru

Ako postupujeme?

Do jedného litra konzumného liehu (alebo vodky) nasypeme (natlačíme) 200g usušenej medovky alebo 500g čerstvej medovky, 20g očistenej postrúhanej citrónovej kôry, 10g mletej škorice, 10g mletého muškátového orieška. Fľašu potom necháme odstáť na tmavom mieste aspoň dva týždne, pričom ju občas pretrepeme. Najskôr po dvoch týždňoch obsah prefiltrujeme cez čisté plátno a kvapky odložíme do tmavej miestnosti. Užívame ich 2-3x denne po 20-50 kvapiek (50 kvapiek je približne jedna čajová lyžička) v závislosti od veku a ochorenia. Môžeme piť aj na osvieženie :)

Tipy a rady:

  • Čerstvá medovka je aromatickejšia.
  • Na prípravu nie sú vhodné ochutené liehoviny.
  • Sušenú citrónovú kôru je lepšie si kúpiť v obchode, ako ju sušiť doma. Citróny v obchodoch sú chemicky ošetrované, zatiaľ čo kôra sa k nám dováža a teda citróny nedozrievajú v skladoch.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz