Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Liči - ovocie lásky

rss

Na pultoch obchodov s ovocím ste si určite už všimli (a možno aj kúpili a ochutnali :) ) malé červenkasté plody liči. V Číne je pre svoju sladkosť a arómu považované za najjemnejšie ovocie a pokrm lásky. Ak vám v tejto krajine niekto podaruje liči, vraj vám tým vyjadruje svoju lásku a ochotu oženiť sa s vami :). Chcete o ňom vedieť viac? Tak čítajte...

Liči má pôvod v Číne, kde rastie na subtropickom stálezelenom mohutnom strome s názvom Litchi chinensis, ktorý dorastá do výšky 10-20 m. Keďže rastie v teplých pásmach, rastliny  majú radi teplo a svetlo a neznášajú mrazy. Dožívajú sa až vyše 280 rokov, pričom dokážu bez problémov rodiť aj 100 rokov.

V Číne sa pestovalo už pred 4000 rokmi, keďže svojimi krásnymi zelenobielymi kvetmi dlhými 30 až 70 cm bolo ozdobou cisárskych záhrad. Okrem Číny rastie aj v iných ázijských krajinách, na Novom Zélande, v Afrike a Latinskej Amerike. V Európe sa objavujú o ňom prvé zmienky v 16.storočí.

Plody sa zo stromov zbierajú už dozreté, pretože na rozdiel od iných druhov ovocia už po odtrhnutí nedozrievajú a nemenia svoju chuť. Oválny až guľatý plod liči je ukrytý po nejedlou tvrdou šupkou ružovej, oranžovej alebo červenej farby. So šupkou pripomína akoby malú šišku. V strede bielej dužiny je tmavá lesklá kôstka oválneho tvaru, ktorá je taktiež nejedlá. Dužina má jemnú chuť, každému však chutí inak. Niekomu pripomína grep a bazový sirup, iným hrozno, mandarínky, či marhule. Vonia po kvetinách. Vôňou pripomína najmä ružu, či muškát. Použiť ho môžete všade tam, kde ostatné druhy ovocia- do jogurtu, kaše, tvarohu, koktailu, ovocného šalátu, šťavy, koláča, nátierky či ako prílohu k drinku. Taktiež je možné ho usušiť a tak skladovať dlhšiu dobu. Sušené sú veľmi obľúbené v krajinách Orientu, kde ich pridávajú napríklad do čaju.

Liči má vysoký obsah vody (asi 80%). Poskytuje aj bielkoviny, vlákninu, železo, horčík, vápnik, meď, zinok, sodík, mangán, selén, draslík, fosfor, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, kyselinu listovú a vitamíny B, C (83mg na 100g), E, K.

Čo sa týka účinkov na zdravie, mali by sme spomenúť to, že podporuje detoxikáciu organizmu, imunitný systém, trávenie, znižuje vysoký krvný tlak, normalizuje cukor a má močopudné účinky. Taktiež je vhodným ovocím pri chudnutí, keďže neobsahuje veľa kalórii. Využiť sa dajú aj šupky- na uvarenie čaju proti kiahňam. Rozomleté semená zase slúžia ako prírodné analgetikum.

Tak čo, vyskúšate ho? :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz