Levanduľa je bylinka používaná už viac ako 2500 rokov na rôzne účely- od odpudzovania molí cez hojenie bodnutí od hmyzu až po liek na úľavu od bolestí, črevných a tráviacich kŕčov. Popri všetkých týchto svojich vlastnostiach má levanduľa navyše aj vynikajúcu chuť a vôňu, ktorá výborne vynikne v drinkoch, predjedlách, jedlách či dezertoch.
Levanduľová limonáda
Limonáda z levandúľ je sladký osviežujúci nápoj, chuťou niečo medzi minerálkou a šampanským, pretože môže obsahovať malé množstvo alkoholu. Karbonizácia je prirodzeným vedľajším procesom fermentačného procesu. Prirodzene kvasené nápoje sú energizujúce a vynikajúce pre trávenie. Levanduľa, aromatická rastlina, pomáha upokojiť úzkosť, nepokoj, hnev, napätie a depresiu.
Suroviny na 8 šálok nápoja
- 7 a pol šálky vody
- pol šálky medu
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 4 lyžice čerstvých alebo sušených kvetov levandule
- 1 citrón nakrájaný na koliečka
Návod na prípravu
- Zmiešajte vodu, med, vínny ocot, levanduľu a citrón v nádobe s viečkom. Dobre pretraste, kým sa nerozpustí med. Zmes nechajte kvasiť v prekrytej nádobe počas dvoch dní pri izbovej teplote.
- Po dvoch dňoch zo zmesi odstráňte levanduľu a citrón. Premiestnite limonádu do sklenených alebo plastových fliaš s pevnými viečkami, pričom ich neplňte doplna.
- Fľaše odložte na chladné, tmavé miesto, aby ešte aspoň 3 dni fermentovali. Potom otvorte jednu z fliaš a skúste, či je limonáda dostatočne sýtená. Ak nie, opäť zatvorte a nechajte kvasiť. Ochutnávajte pravidelne. Dĺžka fermentácie sa mení v závislosti od teploty a aktivity kvasiniek vo vašej limonáde.
- Akonáhle limonáda dosiahne dostatočnú karbonizáciu, presuňte fľaše do chladničky. Nízka teplota spomalí fermentačný proces a udrží hladinu sýtenosti na požadovanej úrovni.
Levanduľové muffiny
Levanduľové muffiny vám svojou vôňou vždy privodia pocit dovolenky a teplých dní. Ak je práve teplo, tak vás osviežia, pretože nie sú príliš sladké a nádherne voňajú.
Suroviny na 6 porcií
- 2,5 lyžice rozdrobených levanduľových kvetov
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 85g masla
- štipka soli
- 2 vajcia
- 1 lyžica medu
- 1 hrnček mlieka
- 1 prášok do pečiva
- troška citrónovej kôry
Návod na prípravu
Do hrnca vlejte mlieko, pridajte levanduľu, maslo a med. Nechajte pomaly prichádzať k varu. Krátko povarte a nechajte zmes vychladnúť. Ak v muffinách nechcete mať kvety levandule, tak preceďte. V mise zmiešajte všetky suché suroviny. K nim pridajte vajcia a vychladnutú levanduľovú zmes. Plňte do košíčkov a pečte približne 15 minút pri 180 stupňoch. Z rúry vyberajte, keď je povrch muffinov pevný a zlatý, nie však príliš dlho, aby muffinky neboli vysušené.
Na zdravie a dobrú chuť!