Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
42%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Levanduľa v kuchyni

rss

Levanduľa je bylinka používaná už viac ako 2500 rokov na rôzne účely- od odpudzovania molí cez hojenie bodnutí od hmyzu až po liek na úľavu od bolestí, črevných a tráviacich kŕčov. Popri všetkých týchto svojich vlastnostiach má levanduľa navyše aj vynikajúcu chuť a vôňu, ktorá výborne vynikne v drinkoch, predjedlách, jedlách či dezertoch.

Levanduľová limonáda

Limonáda z levandúľ je sladký osviežujúci nápoj, chuťou niečo medzi minerálkou a šampanským, pretože môže obsahovať malé množstvo alkoholu. Karbonizácia je prirodzeným vedľajším procesom fermentačného procesu. Prirodzene kvasené nápoje sú energizujúce a vynikajúce pre trávenie. Levanduľa, aromatická rastlina, pomáha upokojiť úzkosť, nepokoj, hnev, napätie a depresiu.

Suroviny na 8 šálok nápoja

  • 7 a pol šálky vody
  • pol šálky medu
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 4 lyžice čerstvých alebo sušených kvetov levandule
  • 1 citrón nakrájaný na koliečka

Návod na prípravu

  1. Zmiešajte vodu, med, vínny ocot, levanduľu a citrón v nádobe s viečkom. Dobre pretraste, kým sa nerozpustí med. Zmes nechajte kvasiť v prekrytej nádobe počas dvoch dní pri izbovej teplote.
  2. Po dvoch dňoch zo zmesi odstráňte levanduľu a citrón. Premiestnite limonádu do sklenených alebo plastových fliaš s pevnými viečkami, pričom ich neplňte doplna.
  3. Fľaše odložte na chladné, tmavé miesto, aby ešte aspoň 3 dni fermentovali. Potom otvorte jednu z fliaš a skúste, či je limonáda dostatočne sýtená. Ak nie, opäť zatvorte a nechajte kvasiť. Ochutnávajte pravidelne. Dĺžka fermentácie sa mení v závislosti od teploty a aktivity kvasiniek vo vašej limonáde.
  4. Akonáhle limonáda dosiahne dostatočnú karbonizáciu, presuňte fľaše do chladničky. Nízka teplota spomalí fermentačný proces a udrží hladinu sýtenosti na požadovanej úrovni.

Levanduľové muffiny

Levanduľové muffiny vám svojou vôňou vždy privodia pocit dovolenky a teplých dní. Ak je práve teplo, tak vás osviežia, pretože nie sú príliš sladké a nádherne voňajú.

Suroviny na 6 porcií

  • 2,5 lyžice rozdrobených levanduľových kvetov
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček celozrnnej múky
  • 85g masla
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica medu
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • troška citrónovej kôry

Návod na prípravu

Do hrnca vlejte mlieko, pridajte levanduľu, maslo a med. Nechajte pomaly prichádzať k varu. Krátko povarte a nechajte zmes vychladnúť. Ak v muffinách nechcete mať kvety levandule, tak preceďte. V mise zmiešajte všetky suché suroviny. K nim pridajte vajcia a vychladnutú levanduľovú zmes. Plňte do košíčkov a pečte približne 15 minút pri 180 stupňoch. Z rúry vyberajte, keď je povrch muffinov pevný a zlatý, nie však príliš dlho, aby muffinky neboli vysušené.

Na zdravie a dobrú chuť!

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz