Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Levanduľa úzkolistá – ozdoba záhrady

rss

Už od pradávna sa levanduľa používa ako prísada do rôznych parfumov, no svoje miesto si našla aj v medicíne. Dokonca si získala povesť hojivého a močopudného prostriedku. Levanduľa má mnohostranné využitie. Môžete si ju naaranžovať do kytíc alebo usušený kvet použiť do voňavého vrecka na odpudenie molí alebo mravcov.

Tento trváci poloker divo rastie na skalnatých a suchých miestach v západnom Stredomorí. U nás ju najčastejšie môžete vidieť v záhradkách alebo aj na poliach v teplejších oblastiach. Je to teplomilná rastlina, ktorá obľubuje slnečné polohy. Môže dosahovať výšku 60 cm. Má modré až modrofialové, príjemne voňajúce kvety.

Využiteľné časti

Zbierame kvety alebo celú vňať s kvetmi, a to vždy na začiatku kvitnutia, za suchého počasia, počas celého leta. Nazbierané časti sušíme v tieni. Vhodná teplota na sušenie je 20 až 30 oC. V prípade, ak levanduľu budete sušiť umelo, teplota nesmie prekročiť 30 až 35 oC. Usušené časti je potrebné starostlivo skladovať v dobre uzatvorených obaloch, a tiež ich chrániť pred vlhkom.

Vlastnosti

Kvety majú protikŕčové, žlčopudné a močopudné vlastnosti. Silica pôsobí sedatívne na centrálnu nervovú sústavu a antisepticky na kožu. Znižuje krvný tlak, podporuje hojenie, a ako masážny prostriedok prekrvuje pokožku. Dokonca pôsobí aj ako účinný prostriedok proti všiam a blchám.

Listy z levandule môžete využiť aj v kuchyni. Keďže jej domovom je Provensálsko, je teda neoddeliteľnou súčasťou provensálskeho korenia. Levanduľa má horko-aromatickú chuť, preto s dochucovaním opatrne. Hodí sa k pečenému mäsu, rybám, zeleninovým šalátom, a tiež aj k hubovým jedlám.

Liečivé účinky

Táto liečivá bylina si našla uplatnenie pri liečbe neurotických stavov, a tiež aj u detí, ktoré trpia menšími poruchami spánku. Ďalej sa využíva pri poruchách žlčníka, tráviacej a vylučovacej sústavy. Silica sa podáva najmä pri záchvatoch kašľa, a tiež nádche. Okrem toho sa používa aj ako masážny prípravok, a tiež aj ako kloktadlo, resp. hygienická ústna voda.

Pri používaní silice odporúčame dodržiavať predpísané dávky, pretože jej rôznorodé zloženie môže mať nežiaduce komplikácie najmä u precitlivených jedincov.

Príprava na použitie

Príprava záparu trvá približne 10 až 15 minút. Odporúčaná denná dávka sú 4 šálky denne. Na zápar budete potrebovať 50g kvetov na 1 liter vody. Odporúčame ho piť v prípade, ak vás trápia záchvaty kašľa, máte funkčné poruchy žlčníka a tráviaceho ústrojenstva alebo trpíte nespavosťou. V prípade nespavosti si doprajte 1 šálku pred spaním.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz