Kyslá kapusta sa v zime považuje za významný zdroj vitamínu C a iných potrebných vitamínov pre naše zdravie a posilnenie imunity.
Kyselina askorbová, známa viac ako Vitamín C, je antioxidant, pomáha predchádzať dlhodobým poškodeniam tkaniva. Je súčasťou pri produkcií kolagénu, ktorý potrebujeme pre zdravú pokožku, vlasy, zuby, kĺby a šľachy. Podporuje imunitný systém a chráni pred chrípkovými ochoreniami.
Pri nedostatku vitamínu C sa začne prejavovať ochorenie Skorbut, choroba spôsobená nedostatkom vitamínu C v potrave.
V dnešnej dobe sa už nevyskytuje, alebo len veľmi ojedinele. V minulosti boli touto chorobou postihnutí hlavne námorníci. Skorbut sa prejavuje krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutímkostí a spomalenou tvorbou červených krviniek. Ak ani po dlhšom čase telo nedostane vitamín C, môže nastať aj smrť.[http://sk.wikipedia.org/wiki/Skorbut]
Viete však, že niektoré výrobky kyslej kapusty, ktorú považujeme za tak výborný zdroj vitamínu C, predávané v obchodoch v testoch na obsah vitamínu C pohoreli?
Otestujte si s testovacou sadou Hanna obsah vitamínu C v kyslej kapuste!
Testovacia sada HI 3850 na stanovenie obsahu kyseliny askorbovej (vit.C)
Princíp: Kyselina askorbová (C6H8O6) podlieha oxidačnej reakcií s iodidom draselným v kyslom prostredí.
Koncový bod tejto metódy stanovenia (titrácie) je indikovaný rekciou iódu so suspenziou škrobu, ktorá tvorí tmavo modré sfarbenie. Ak je kyselina askorbová prítomná, triiodid sa rýchlo premieňa na iodidové ióny a nevzniká žiadny tmavomodrý produkt reakcie iodidu so škrobom. Keď sa všetká kyseliny askorbová zoxiduje nadbytok triiodidu reaguje so škrobom a produkuje tmavomodré sfarbenie.
Položky v balení:
HI 3850 testovacia sada je dodávaná s 100 mL reagentu A kyseliny askorbovej, 25 mL škrobovým indikátorom, 100 mL reagentom C kyseliny askorbovej, 50 mL kalibrovanou plastovou kadičkou (2ks), 3 mL plastovou pipetou, 1 mL plastovou pipetou (2ks ) a delenými testovacími skúmavkami s vrchnákom.
Špecifikácia |
|
|
Metóda |
|
Titrácia |
Rozsah |
|
10-200 mg/L |
Najmenší prídavok |
|
10 mg/L |
Chemická metóda |
|
Iodometrická |
Počet testov |
|
Pribl. 100 |
Hmotnosť |
|
519 g |
http://www.hannainst.sk/template.php?link=products/prods/hi3850.php
Ak si pripravujete vlastnú kyslú kapustu tabuľka nižšie prináša výborné zhrnutie podmienok, ktoré potrebuje pri kvasení aby ste mali výbornú kapustu s obsahom všetkých živín, ktoré má mať.
Dobrá kyslá kapusta |
||
|
Pomocné baktérie kyseliny mliečnej |
Škodlivé organizmy (plesne a kvasinky) |
vlhkosť |
Pokrytá slanou vodou (vrstvou) |
Nízka (plesne) vysoká (kvasinky) |
kyslík |
Veľmi málo alebo žiadny |
Stredne až vysoko |
teplota |
18°C-32°C |
Široký rozsah |
Obsah soli |
2-3% |
Široký rozsah |
pH |
Menej ako 4,6 |
2-8,5 |
Zdroj: http://www.nourishingtreasures.com/index.php/2012/05/15/the-science-behind-sauerkraut-fermentation/
Poradíme vám správne prístroje aj na ostatné merania www.hannainst.sk
Autor článku: Hanna Instruments Slovak s.r.o.