Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kvalitný spánok s potravinami

rss

Trpíte nedostatkom kvalitného spánku? Vaša spotreba liekov na spanie sa len zvyšuje? Je veľmi pravdepodobné, že vás rušia vonkajšie vplyvy alebo ste neustále v strese. Avšak existujú aj potraviny, ktoré dokážu prispieť ku kvalitnému spánku. Ešte predtým, ako prejdeme ku konkrétnym potravinám, si povieme zopár rád, ktoré tiež ovplyvňujú kvalitu spánku.

Hlavnou zásadou pre lepší spánok je pravidelná konzumácia jedla. Preskakovanie alebo odkladanie jedla je jednoduchý spôsob ako znížiť príjem kalórií, avšak týmto krokom si vážne môžeme poškodiť náš metabolizmus a vlastne aj fungovanie celého tela. Preto si dávajte pozor na to, koľko a kedy zjete. Pre telo nie je vhodné, ak po dlhých hodinách hladovania si doprajete obrovskú porciu jedla, preto jedzte radšej častejšie, pravidelne a hlavne menšie porcie.

Samozrejme, ak si chcete dopriať kvalitný spánok, je nevyhnutné obmedziť kofeín, no väčšina z nás si dopraje šálku kávy aj podvečer, kde sa potom neraz stane, že ponocujeme aj celú noc. Ak vám naozaj záleží na dobrom spánku, už na poludnie kofeín vylúčte a neskôr, ak máte nedostatok energie, vyskúšajte radšej energizujúce potraviny, ako napríklad citrusy, orechy a podobne, ktoré dokážu telu dodať potrebnú energiu.

Tiež sa snažte čo najviac obmedziť vaše jedenie neskoro v noci, ktoré dokáže sťažiť zaspávanie. Dietológovia varujú, že ak sa pred spaním najete, váš proces trávenia sa tak spomalí. Žalúdočné kyseliny sa tak presúvajú do krku, čo môže mať za následok tvorbu kyseliny alebo poruchy trávenia.

Taktiež sa snažte siahať po polotovaroch čo najmenej. Dajte radšej prednosť neupravenej, kvalitnej a chutnej strave. Polotovary zvyčajne obsahujú sodík, ktorý dehydruje a zvyšuje krvný tlak, čo sa tiež môže prejaviť na kvalite spánku.

Nespoliehajte sa na to, že po konzumácii alkoholu sa vám bude lepšie spať. Je síce pravda, že alkohol spôsobuje ospalosť, no zároveň spánok narúša. Cukor, ktorý sa nachádza v alkohole, môže naopak viesť k nepokojnému spánku.

Na večeru sa vyvarujte konzumácií korenených, mastných a ťažkých jedál. Určite už aj z vlastnej skúsenosti viete, že takéto jedlá vyvolávajú nočné mory.

V prípade, ak vám žiadne rady alebo potraviny nepomáhajú, vyskúšajte bylinky. Skúste si pripraviť napríklad šálku harmančekového čaju, ktorý vás pomôže upokojiť a po vypití určite ostanete dobre naladený.

A teraz prejdeme ku konkrétnym druhom potravín, ktoré vám dokážu efektívne pomôcť s kvalitou spánku a zaspávania. Do večere môžete napríklad zaradiť nasledujúce ovocie ako napríklad banány, mango, jablká, čerešne, višne, nektarinky, broskyne a podobne. Tiež môžete do večere zaradiť aj zeleninu ako mrkvu, paradajky, šalát, zemiaky a papriku.

V prípade, ak máte chuť na niečo iné, tak kľudne siahnite po jogurte, mliečnych výrobkoch alebo zelenej sóji, ovsenej kaši či cereáliách. Tiež si môžete dopriať arašidy alebo sladký med, ale určite to s nimi nepreháňajte.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz