Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kvaka — zabudnutá zelenina našich starých mám

rss

Kvaka (turín) je starobylá koreňová zelenina, konzumovaná našimi predkami už pred tisíckami rokov. Ešte pred 100 rokmi bola pomerne bežnou súčasťou stravy aj u nás. Po roku 1945 sa postupne z nášho jedálnička takmer úplne vytratila. A to je škoda, pretože kvaka je chutná, zdravá a pri správnom pestovaní prináša peknú úrodu.

Kvaka alebo turín? A aké má využitie?

Používajú sa oba tieto výrazy. Kvaka resp. turín je koreňová zelenina s výraznými guľatými či oválnymi buľvami, pripomínajúca repu alebo kaleráb. V obchodoch pre záhradkárov si môžete kúpiť napríklad semienka kuchynskej odrody Dalibor, odolnej voči drevnateniu buľvy a vhodnej na priamy konzum (za čerstva), do polievok a šalátov, na zaváranie a pod.

Kvaka má veľmi príjemnú chuť, pripomínajúcu kaleráb. Zvlášť sa hodí do kombinácie so zemiakmi, dokonca sa dá použiť aj ako priama náhrada zemiakov — napríklad do hranoliek. Alebo si olúpanú, na plátky nakrájanú kvaku opečte jednoducho v rúre na vymastenom plechu, posypanú mletou rascou a prípadne štipkou soli.

Kvaka ako krmivo

Kvaka je výborná aj na kŕmne účely, napríklad nadrobno nastrúhanú dužinu primiešajte do obilnej miešanice pre sliepky a morky. Niektoré odrody sú určené len na kŕmne účely.

●      TIP: Okrem buľvovej kvaky existuje aj listová kvaka, používa sa v kuchyni podobným spôsobom ako kapusta a špenát.

Ako a kedy vysiať kvaku (turín)?

Ideálnym mesiacom na výsev je máj. Kvaka je nenáročná na pôdu, vyžaduje si však slnečné stanovisko. Vegetačná doba od výsevu je podľa podmienok okolo 145 až 160 dní, so zberom môžete počítať približne v septembri, októbri či novembri. Kvaka potrebuje podobnú starostlivosť ako bežná koreňová zelenina. Potrebuje dostatok (nie však nadbytok) zálievky, neprehnojenú pôdu a záhony pravidelne vypleté od buriny.

Prečo je kvaka taká zdravá?

Kvaka obsahuje niekoľko cenných vitamínov (najmä vitamín C) a minerálov (vrátane vápnika, draslíka, sodíka, fosforu, železa). Odporúča sa preto napríklad pri osteoporóze, liečbe zlomenín a kostnej tuberkulóze. Čistí krv a pôsobí močopudne. Vyniká tiež obsahom silíc a antibakteriálnymi účinkami. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje perilstatiku čriev. Prospieva pri problémoch s trávením.

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Kvake sa musia vyhýbať ľudia s ochoreniami centrálnej nervovej sústavy, trpiaci na žlčníkové kamienky, aj ľudia s akútnym zápalom žlčníka či pečene.

 

Komentáre

Janka 3.6.2017, 21:41
dobry den chcem sa spitat na kvake sa mi vytvorili nejake dierky teda na listoch nevie mi niekdo poradit v com je problem dakujem

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz