Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kurkuma – korenie života

rss

Kurkuma obsahuje množstvo cenných látok s výraznými antioxidačnými, protizápalovými a analgetickými účinkami. Patrí medzi ne kurkumín a ďaľšie kurkuminoidy. Podľa publikovaných výsledkov laboratórnych výskumov sa potvrdili protinádorové účinky kurkumínu. Dokáže spomaliť rast zhubných nádorových buniek, potlačiť vznik nádorov pečene, pankreasu, prostaty, pažeráka, hrubého čreva, konečníka. Podporuje hojenie rán.

Intenzívne výskumy účinkov kurkumy ešte stále prebiehajú. Zdá sa, že kurkuma by mohla byť významným pomocníkom pre pacientov prechádzajúcich chemoterapiou a ako prevencia voči vzniku metastáz. Kurkumín nachádza využitie v liečbe bolestí kĺbov, kardiovaskulárnych chorôb a autoimunitných ochorení nervového systému (skleróza multiplex, Alzheimer). Prospieva tráviacemu traktu, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi pri diabetes, znižuje hladinu cholesterolu.

Najstaršie písomné zmienky o kurkume pochádzajú z Ázie, z doby približne spred 5000 rokov. Už vtedy tam bola kurkuma každodennou súčasťou stravy. Je najvyšší čas, aby sme kurkumu viac konzumovali aj na Slovensku. Jednou z možností je častejšie používanie karí korenia, obsahujúceho mix rôznych druhov korenia (vrátane kurkumy). Ak si mletú kurkumu zakúpite samostatne, môžete si ju prípadne primiešať k čiernemu alebo novému koreniu.

V kuchyni možno kurkumu použiť ako priamu náhradu šafránu. Výborne sa hodí do ryže a rizota, k mäsu, do guláša a zápražkových polievok, do zeleninových jedál. Nájdete ju tiež ako prírodné farbivo (éčko) v niektorých potravinách v obchodoch pod značkou E 100. Kurkuma nie je vhodná pri niektorých žlčníkových problémoch, pri problémoch so zrážanlivosťou krvi a počas tehotenstva. Niektoré druhy kurkumy (napríklad Kurkuma biela – Curcuma alismatifolia) sa dajú s trochou šikovnosti pestovať aj u nás ako izbové rastliny dorastajúce cca do 1 m výšky.

 

Komentáre

Gábor 3.7.2013, 00:39
Kurkuma napomáha: - Pri poruchách tráviacej sústavy - Zlepšuje činnosť pečene (spolu so zázvorom lieči pečeňové problémy) ... Ďalej na adrese: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=434352069995740&set=a.431525400278407.1073741831.414800648617549&type=1&theater

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz