Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ktorých "éčok" sa báť nemusíte?

rss

Patríte aj vy medzi ten typ spotrebiteľov, ktorý starostlivo kontroluje každý obal a umelinám sa snaží vyhýbať? Alebo naopak, vyberáte len podľa chuti či ceny? Hlavnou výstrahou pre nás sú väčšinou tzv. Éčka, ktoré sú vykresľované ako zákerní zabijaci. Všetko má však svoje pre a proti, ako je to teda s éčkami?

Používať či nepoužívať Éčka?

Všetky látky označované písmenom E a troj alebo štvormiestnym číslom sú v podstate pridané látky, aditíva, ktoré potravinám predlžujú trvanlivosť, zvýrazňujú alebo ponechávajú farbu, zahusťujú ich, regulujú kyslosť či sladkosť. Už pri ich definícii sa človek zamyslí, pretože keď treba potravinu niečím upraviť, zrejme nebude všetko v poriadku. Treba si však uvedomiť, že balené potraviny nie sú určené k okamžitej konzumácii a preto treba ich čerstvosť či trvanlivosť udržať aspoň po nejakú dobu. Ďalším „pre“ argumentom je aj fakt, že my spotrebitelia sme veľmi nároční. Zvykli sme si na určitý štandard potravín, ich tvar či farbu no a ani keď vieme, že aditíva sú škodlivé, našich spotrebiteľských návykov sa mnohí jednoducho nevieme zbaviť. 

E100

Ako takmer všetko, aj aditíva majú svoje pozitíva a negatíva alebo presnejšie povedané, existujú aj dobré aditíva. Jedným z nich je napríklad E100, pod ktorým sa skrýva farbivo kurkumín. Je to farbivo tmavožltej až pomarančovej farby, ktoré sa získava z rastlinky kurkumy. Slúži ako samostatné korenie alebo sa pridáva do zmesi korení, napr. do kari. Aj keď je to éčko, neznamená to, že je škodlivý. Aj keď je prírodný, ako éčko sa musí označovať preto, že je do potravín pridávaný umelo. Kurkumín však pomáha tráveniu, pôsobí protinádorovo, protizápalovo a znižuje hladinu cholesterolu.

Riboflavín – E101

Hneď ďalšie éčko v poradí, E101, sa nazýva riboflavín. V podstate je to vitamín B2 nazývaný aj rastovým vitamínom, ktorý okrem iného farbí na žlto (pridáva sa zväčša do cereálií) a prirodzene sa vyskytuje v mlieku, masle a syroch. Telu prináša zdravú pokožku, vlasy a nechty, podporuje rast a dobrý zrak, pretože chráni pred sivým zákalom.

Vitamín C

Čo myslíte, že sa skrýva pod názvom E300? Kyselina L-askorbová, teda naše obľúbené Céčko! Antioxidant vitamín C, ktorý sa stará sa o zdravé zuby, ďasná a kosti, je potrebný na tvorbu kolagénu či lieči nachladnutie. Viac o Céčku sme vám priniesli už v našom staršom článku tu.

Čo ešte?

Ďalší vitamín sa skrýva pod číslom 306. Je to vitamín E, ktorý taktiež vitamín C pôsobí ako antioxidant, zabezpečuje ideálny rast, pomáha pri akné, chráni pokožku pred UV žiarením, podporuje správne trávenie a mnoho ďalšieho. Okrem týchto spomenutých látok neškodia napríklad ani E160a, čo sú karotény (antioxidanty, podporujú imunitu, pozitívne pôsobia pri chorobách srdca či rakovinách pľúc, tráviaceho traktu a žalúdka), E161b – luteín (antioxidant, znižuje riziko srdcovo – cievnych chorôb a upravuje hladinu cholesterolu), či napríklad E170 – uhličitan vápetaný obsahujúci minerály a s priaznivými účinkami na zuby. Aj keď sú teda éčka veľkým strašiakom, aj medzi nimi nájdeme také, ktoré nám ani potravine neškodia no práve naopak, dokážu nám v mnoho pomôcť.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz