Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ktorá zelenina vám vyrastie najrýchlejšie?

rss

To, že zeleninová záhradka väčšinou vyžaduje kopec trpezlivosti neznamená, že si nemôžete do záhradky zasadiť také druhy zeleniny, ktoré rastú veľmi rýchlo. Pre všetkých, ktorí neznesú dlhé čakanie na úrodu, sme zostavili tento zoznam rýchlo rastúcich rastliniek, ktoré si môžete užívať čoskoro po zasadení.

1. Žerucha záhradná –14 dní

Zhruba 2 týždne po siatí si budete môcť vychutnať prvé výhonky žeruchy. Sadiť ju môžete prakticky kedykoľvek, napríklad už aj hneď na jar, akonáhle je pôda spracovaná. V záhradke navyše nezaberá veľa miesta a vynikajúco chutí.

2. Reďkovky – 21 dní

Už zhruba štyri dni po zasiatí reďkoviek uvidíte zo zeme vytŕčať zelené výhonky. Reďkovku dosádzajte každý druhý týždeň, aby ste úrodu mohli zbierať počas celej záhradkárskej sezóny.

3. Jarná cibuľka – 21 dní

Jarné cibuľky patria taktiež k rýchlorastúcim zeleninám, ktoré vyrastú už do troch týždňov. Zberať ich môžete vtedy, keď ich nadzemná časť dosiahne aspoň 15 cm.

4. Šalát – 30 dní

Podobne ako reďkovka, vysádzať by sa mal skôr v chladnejšom počasí. Sadí sa na jar a koncom leta. Sejba nových semien každé 2 týždne vám zaručí stálu úrodu.

5. Špenát – 30 dní

Ak budete špenátové lístky trhať opatrne, bude rásť stále ďalej a ďalej. Okrem toho ho však môžete opäť vysádzať každé dva týždne. Zúžitkujte ho vždy čo najskôr. Keď začnú lístky starnúť, zhorknú a už nebudú také chutné.

6. Čínska kapusta – 30 až 45 dní

Mladé lístky čínskej kapusty môžu byť pozberané už mesiac po zasadení. Najlepšie je však vyčkať, pokým rastlina plne nedorastie.

7. Kvaka – 30 až 55 dní

Kvaka je na zber pripravená už o menej ako 2 mesiace pred zasadením. Ak nechcete zberať jej veľké plody, môžete ju zo zeme vytrhnúť aj menšiu a vyskúšať jej mladú sladkú chuť. Okrem koreňa môžu byť využité aj nadzemné listy, napríklad do šalátov.

8. Repa – 35 až 60 dní

Repa sa zo zeme vyťahuje zhruba po mesiaci až dvoch po sadení. Okrem samotnej repy môžete konzumovať aj listy. Ak vám nechutia, aj tak je dobré z každej rastlinky jeden – dva lístky odtrhnúť, aby nebránili produkcii koreňa. Najvyšší čas na zber repy je mesiac potom, ako začnú vyčnievať zo zeme.

Medzi rýchlo rastúce zeleniny patrí napríklad aj rukola (30 dní) či kel (30 dní). Trošku dlhšie to trvá napríklad cuketám, uhorkám, brokolici či baby karotke (40 – 50 dní). 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz