Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kŕče, boľavé a nafúknuté brucho? Môže to byť celiakia

rss

Celiakia ohrozuje stále viac ľudí. Pre uvedomelého pacienta znamená radikálnu zmenu stravovacích návykov (prípadne aj životného štýlu).

Ako sa celiakia prejavuje?

Celiakia sa prejavuje širokým spektrom zdravotných problémov. Patria medzi ne kŕče v bruchu, problémy s nafúknutým bruchom, bolesti brucha, celková únava a vyčerpanosť, úbytok svalstva, klesajúca hmotnosť, nadmerná plynatosť, ale aj bolesti hlavy či problémy so zubami. Samozrejme, nie zakaždým súvisia tieto príznaky s celiakiou.

Čo to vlastne je?

Celiakia je vrodená porucha, ktorá sa často prejavuje už v detstve, inokedy až v dospelosti. Ide vlastne o prehnanú reakciu organizmu na rastlinnú bielkovinu lepok, známu aj pod názvom glutén. Keďže sa lepok nachádza v našich najčastejšie konzumovaných obilninách vrátane pšenice, nahráva to názorom niektorých odborníkov o plošnej škodlivosti tejto základnej obilniny (viac v knihe Život bez pšenice).

Ako nám to škodí?

Neliečená celiakia vytvára chronický zápal tenkého čreva, čo negatívne ovplyvňuje vstrebávanie dôležitých minerálov a vitamínov. Následkom toho sa prejavujú rôzne vyššie vedené zdravotné problémy, vyústiť to však môže aj do rakoviny tráviaceho traktu a iných závažných ochorení. K celiakii sa často pridružuje aj laktózová intolerancia.

Ako celiakiu liečiť?

Základom je umožniť tenkému črevu zotaviť sa z chronického zápalu. Bezlepkovú diétu, pri ktorej sa vylúčia zo stravy VŠETKY potraviny obsahujúce lepok, musí pacient dodržiavať po celý život. Vyžaduje si to výborný prehľad pacienta o vhodných a nevhodných potravinách aj absolútnu sebadisciplínu. Pri správnom postupe sa po rokoch väčšinou prejavia pozitívne výsledky vo forme zahojenej sliznice a zlepšení funkcií tenkého čreva. Návrat k pôvodnej “lepkovej” strave je však vylúčený.

Aké potraviny sú pri celiakii zakázané?

V prvom rade pšenica, raž, jačmeň a výrobky z týchto obilnín vrátane pečiva, obilných klíčkov, otrúb, múky (aj grahamovej). Glutén (lepok) obsahuje celý rad ďalších potravín, dokonca aj niektoré lieky a ďalšie výrobky. Nebezpečné môžu byť napríklad aj hydrolyzované rastlinné bielkoviny, rôzne príchute alebo škrob (ktoré počas výrobného procesu môžu prísť do kontaktu s lepkom). Kompletný zoznam rizikových látok získate od svojho lekára.

Bezlepková diéta - ktoré potraviny sú povolené?

Z klasických obilnín predovšetkým kukurica, ryža, pohánka (vrátane múky a výrobkov). Z menej známych druhov obilnín napríklad pšeno alebo amarant (vrátane múky a výrobkov). Celiatik môže jesť strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica, sója vrátane múky a výrobkov), ovocie a zeleninu (vrátane zemiakov, zemiakovej múky a výrobkov), celé spektrum orechov, orieškov a semienok.

Povolené sú tiež mliečne výrobky, jogurty a syry (ak neobsahujú škrob a iné nevhodné zložky), rôzne nápoje (ak neobsahujú obilnú zložku, napr. jačmenný slad alebo sirup). Pri dobrotách :) ako je čokoláda či výrobky z kakaa opäť pozor na prípadný obsah škrobu. Kečup a horčica sú takisto považované za bezpečné len v súvislosti s ďalším zložením týchto výrobkov.

Z prírodných sladidiel je odporúčaný med, trstinový cukor, javorový sirup. Pri nákupe v obchode je vždy potrebné prečítať si zloženie výrobku a porovnať ho so zoznamom rizikových látok (glutén, modifikovaný škrob...).

PS: pozor na niektoré lieky, aj tie môžu obsahovať stopy lepku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz