Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kravy - ako ich správne ustajniť

rss

Mlieko, ktoré dostať v obchodoch, je oproti domácemu mlieku len biela, ofarbená voda. Väčšina dnešných detí už pravú chuť mlieka ani nepozná.  Domáce mlieko je husté, mierne nažltlé. Ľahko sa z neho dá vyrobiť maslo, tvaroh, smotana,... Odstredené mlieko neobsahuje vitamíny, ktoré sú v domácom mlieku. Tie sa totiž viažu priamo na tuk.

Aby sme mali chutné domáce mlieko, musíme sa o dobytok správne starať.

Prostredie chovu kráv

Do prostredia chovu kráv nepatrí len stajňa či voľná lúka, kde sa kravy pasú, ale aj spôsob výživy kráv, technológia a organizácia chovu, vzťah chovateľov k zvieratám, klimatické podmienky a mnoho ďalšieho.  Prostredím, v ktorom kravy chováme, zabezpečujeme kravám podnety a ovplyvňujeme ich chovanie.  Aby sme znížili stresové situácie, mali by mať kravy možnosť splniť si svoje potreby – žrať, piť, miesto na odpočinok,...

Stajňa pre kravy by mala byť dostatočne priestranná, aby sa krava mohla v pokoji nažrať a napiť, mala dostatočný a kvalitný priestor pre ležanie, vyhovujúcu mikroklímu, kvalitné podlahy a bezpečnostnú prístupovú cestu, mala možnosť voľného pohybu a nebol v stajni veľký hluk. Stajňa by mala byť chránená  proti poveternostným podmienkam a chladu.  Podlaha na ležanie by mala byť mäkká, v lete odvádzala teplo ale v zime udržiavala teplotu tela.

Nedostatočné podmienky ustajnenia sa odrazia na psychickom stave jedinca, ktorého správanie bude neprirodzené, zvýši sa jeho spotreba energie aby tieto zlé podmienky prekovalo a v krajnom prípade hrozí úhyn zvieraťa.

Správanie kráv má svoje charakteristické znaky

Ležanie

Ležanie je pre kravy najintenzívnejší odpočinok.  Pri ležaní môžu mať zdvihnutú hlavu, môžu ju mať uloženú na podlahe,  alebo podopretú  o podporu. Okrem prvého spôsobu, kedy má krava napnuté svaly krku sú všetky svaly v tele uvoľnené.

Priestor k odpočinku zvieraťa by mal byť inde ako je miesto na kŕmenie, aby bol zabezpečený pokojný odpočinok zvierat.

Kravy preležia väčšinu dňa. Jedno ležanie trvá hodinu až hodinu a pol a opakuje sa až 15x za deň.

Nedostatky ležoviska spoznáte niekoľkými spôsobmi:  ak zvieratá ležia veľakrát za deň ale krátky časový interval, je nevhodná podlaha. Ak zvieratá často menia polohu, je to znamenie, že podlaha nie je dobre tepelne izolovaná.

Vstávanie a líhanie

Aj u ľudí platí, že čím je človek ťažší, tým horšie sa mu vstáva. To isté platí u kráv.  Na to, aby si cca 600kg krava ľahla, potrebuje sa pripravovať aj niekoľko desiatok sekúnd. Potrebuje nájsť vhodnú pozíciu a miesto.

Postup vstávania a líhania je totožný, len v opačnom poradí.  Keď si krava líha, natiahne dopredu hlavu a „kľakne si“ na zápästia hrudníkových končatín.  Panvu spustí na podlahu podtrhnutím panvových končatín. Pri vstávaní krava silno trhne hlavou aby preniesla ťažisko a dvihne sa na zápästia hrudníkových končatín

Státie

Kravy stoja len pri činnosti ako je žranie, pitie, kalenie a močenie, alebo dojenie.  Inak stoja kravy maximálne 4 hodiny denne. Počas prežúvania sa státie považuje za odpočinok, aj keď nie taký pohodlný.

Pohyb

Najvhodnejšie pre zvieratá je možnosť voľného pohybu. Hovädzí dobytok sa pohybuje len minimálne, približne jednu hodinu denne.  Pre neobľúbenosť pohybu u kráv by mali byť miesta na kŕmenie a pitie blízko pri mieste odpočinku.

Žranie

Žraním trávia kravy až 1/5nu dňa (t.j. cca 5 hodín).  Zvieratá by mali mať neustály prístup k jedlu – keď majú potrebu žrať, mali by mať prístup k jedlu.  Miesto pre žranie by malo byť dostatočne priestranné, aby kravy mohli zaujať prirodzený postoj.  Nemali by im prekážať stĺpy,  nevhodné priväzovanie, požľabnica a podobne.  Pre kravy je najvhodnejšie, ak si miesto pre žranie môžu samé vyhľadať.

Pitie

Množstvo vypitej vody závisí od niekoľkých činiteľov:  vonkajšej teploty a sušiny v kŕmnej dávke.  Napríklad krava, ktorá denne dá 25l mlieka, žerie kŕmnu zmes so sušinou krmiva 40%, denne vypije až 65 litrov vody. Je schopná vypiť 12-20l vody za minútu. Ak sú extrémne vysoké teploty, krava je schopná vypiť až 150 litrov denne. 

Pri kŕmení a pití bývajú zvieratá agresívne, a preto by mala byť zabezpečená možnosť úniku zvieraťa.

Močenie a kalenie

V období  laktácie krava vyprodukuje približne 21kg moču a 34kg výkalov.  Denne kalí 10-15-krát.  Kalenie sa uskutočňuje väčšinou postojačky, močenie výlučne po stojačky 8-11-krát denne.  Pri kalení a močení sa kravy nahrbia, aby znížili postavenie panvových kostí.  V ustajnení v boxoch sa vhodným rozložením kolíkových zábran môže zabrániť kaleniu do ležoviska.

 

Komentáre

Vlado Kováč 10.10.2013, 14:14
Hezkej den. Vůbec jsem ale z článku nepochopil, jak správně ustájit krávu. To že kráva musí mít prostor ke žraní, pití a k odpočinku je informace snad na úrovni matěřské školky. Píšete že "Stajňa pre kravy by mala byť dostatočne priestranná atd.", já ale krávu zatím nemám a nemůžu si ji změřit. Takže bych očekával, že uvedete nějaké míry. Třeba že pro jednu kravu s teletem potřebujete stáj o rozloze 9 m2 nebo tak? Dále píšete, že "Podlaha na ležanie by mala byť mäkká, v lete odvádzala teplo ale v zime udržiavala teplotu tela." Ale já očekávám informaci, z jak=h materiálu má být? Měkká podlaha - to asi nebude ze dřeva, ani z betonu? Co je to měkká podlaha? Vždyť kráva váží i několik 100 kg, nebude se do měkké podlahy bořit nohama? Nechápu. Nejsem expert na krávy, ale řekl bych, že podlaha musí v prní řadě být schopná odvádět ty desítky litrů močoviny. O tom ale v článku není ani slovo. Jsem z článku hluboce zklamán. Snad ty informace doplní někdo ze čtenářů do komentů?

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz