Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Krátko o tekvičke Hokkaido a recept na vynikajúcu polievku

rss

Keď si do google naťukáte slovko hokkaido, skôr ako tekvicu vám nájde prekrásny japonský ostrov. Celkom logicky, práve odtiaľto tekvica pochádza. Už oddávna ju Japonci pestovali na jeho sopečných pôdach. Používali ju však nie len na bežnú konzumáciu, no slúžila aj ako liek.

Keby sme mali hovoriť trochu odborne, hokkaido telu dodá vitamín A, C, vitamíny skupiny B vrátane beta-karoténu, vápnik, draslík, horčík a fosfor. Okrem toho je bohatá na vlákninu. V praxi to znamená, že je účinná pri žalúdočných ochoreniach, napomáha chorobám sleziny a žalúdočnej sliznice. Jej dužina má močopudné účinky, teda pomáha aj obličkám. Pôsobí vraj aj na srdce a vychutnať si ju môžu aj diabetici. Zaujímavosťou je, že by mala pomáhať aj pri hlístach či mrliach.

Ak túto tekvičku pestujete doma, nechajte ju poriadne vyrásť. Zrelé plody vám v chlade a suchu prežijú aj celú zimu. Ak ju kupujete v obchode, dohliadnite na to, aby bola zrelá. Spoznáte to podľa toho, že stonka zdrevenieva a obschýna.

Ako ju pripraviť?

Gazdinky ju obľubujú najmä preto, že ju netreba šúpať. Pred varením ju stačí očistiť od špiny či iných nečistôt a rovno pripravovať. Prednosťou je aj jej chuť. Chutí totiž úplne inak ako ostatné tekvice. Nie je tak vodnatá, má skôr sýtu konzistenciu. Najlepšia je pečená. Okrem toho je však výborná aj v polievke. Recept na nasledujúcu polievočku je náš najobľúbenejší:

Tekvicu umyjeme, nakrájame a dáme variť do vody. Vody do hrnca nedávajte veľa, pretože by ste potom mohli mať polievku riedku. Radšej prilejete neskôr :)

Tekvicu v hrnci necháme variť až do zmäknutia. Popri tom pridáme zeleninový bujón (pri väčšej tekvici aj 2 či 3), kari korenie, vegetu, 3 strúčiky cesnaku, bobkový list, celé čierne korenie, to všetko podľa chuti. Ak máte radi trochu pikantnejšie jedlá, prisypte aj kúsok chilli, bylinkoví milovníci môžu pridať čerstvý rozmarín. Potom pridajte zápražku, či z olivového oleja alebo masla je na vás.

Keď bude tekvica mäkká, hrniec z ohňa odstavte. Vylovte z neho bobkový list a ak sa vám podarí, tak aj celé čierne korenie. Zvyšok v hrnci pomixujte. Potom polievku vráťte späť na oheň a pridajte smotanu. Celú polievku nechajte ešte raz prevrieť, ochutnajte a dochuťte.

Polievku podávajte s domácimi chlebovými krutónmi. Môžete ju pokvapkať aj pravým hustým balzamikom či dozdobiť bazalkou. Dobrú chuť! :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz