Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kráľovské „bodliaky“ – artičoky

rss

Pravlasťou tejto kráľovskej „buriny“ je severná Afrika. Už starí Egypťania, Gréci, ale aj Rimania jej púčiky považovali za neuveriteľnú delikatesu. Dokonca si na nej pochutnávali s pikantnými omáčkami, pretože ich chuť je neutrálna, trošku horkastá.

V 16. storočí sa artičoky rozšírili do Anglicka, a tiež aj do Francúzska, kde predstavovali lahôdku pre vyššie vrstvy. U nás sa artičoka prvý raz objavila v 16. Storočí a bola považovaná za sviatočnú zeleninu. V súčasnej dobe je ich popularita u nás čoraz väčšia.

Artičoka sa pestuje prevažne v teplých krajinách okolo Stredozemného mora. Medzi významných producentov patrí napríklad Francúzsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a podobne.

Artičoky zaraďujeme medzi zeleninu, ktorá má nízky obsah kalórií. Jedlé časti sú spodné časti okvetných lístkov a kvetové lôžko. No pozor na to, že artičoky majú aj nejedlé časti a tými sú horné konce okvetných lístkov, fialové vnútorné lupienky, a tiež aj tvrdá stonka kvetu.

Obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B a C, a tiež aj minerálnych solí. Okrem toho sú aj zdrojom vápnika, železa, horčíka a draslíka.

Artičoky pomáhajú pri nadváhe, vysokom krvnom tlaku, ale aj pri vysokej hladine cholesterolu. Ich konzumácia sa odporúča pri diabetických pacientoch. Určite nesmieme zabúdať aj na to, že majú detoxikačné vlastnosti, podporujú regeneráciu pečene, čistia krv a zabezpečujú optimálne vyplavovanie žlče.

Dokonca pri problémoch s obličkami, močovým mechúrom, a tiež aj na zlepšenie funkcie žlčníka sa pripravuje čaj z artičokových listov.

Pri nákupe vám odporúčame sa uistiť, či je artičoka naozaj čerstvá. Ako to vlastne zistiť? Stačí, ak artičoky stlačíte medzi palcom a ukazovákom. Okrem toho čerstvá zelenina má pevné a plné puky a zelené a svieže listy. Najkvalitnejšie sú tie, ktoré sú veľké a okrúhle. V prípade, ak vidíte, že artičoky majú hnednúce listy, tak ich určite nekupujte, pretože sú už staré.

Máme tu aj odkaz pre tehotné ženy, ktorým neodporúčame  konzumáciu artičok počas tehotenstva. Ich konzumácia spôsobuje zníženie tvorby mlieka , takže sa im radšej vyhýbajte.

TIP: Chcete sa dozvedieť viac o pozitívnych účinkoch zeleniny alebo ovocia? Prečítajte si ďalšie zaujímavé články v našom magazíne. :) 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz