Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kozie mlieko - Prečo ho uprednostniť pred kravským mliekom?

rss

Mnohí ľudia tvrdia, že pitie mlieka je pre človeka neprirodzené. Mlieko však tvorilo hlavnú súčasť jedálnička našich predkov a odborníci ho odporúčajú zaradiť do výživy aj dnes a to každodenne. Pilo sa kravské, ovčie a kozie mlieko. Kozie mlieko má v porovnaní s ostatnými druhmi niekoľko výhod. Aké sú najhlavnejšie dôvody jeho konzumácie?

Vhodné pre alergikov

Kozie mlieko je ľahšie stráviteľné aj napriek vyššiemu obsahu bielkovín a odporúčajú ho aj pre alergikov. Prekvapivé je jeho znášanie ľuďmi trpiacimi laktózovou intoleranciou. Vyššiu stráviteľnosť má vďaka rozmeru a zloženiu tukových častíc. Vďaka špecifickému zloženiu je omnoho lepšie tolerované a ľudský organizmus ho lepšie znáša.

Ľudové liečiteľstvo a pozitívne účinky

Ľudové liečiteľstvo využíva jeho účinky pri liečbe mnohých ochorení. Preukázané sú výborné protizápalové účinky, hydratačný a regeneračný účinok na pleť vďaka ktorému pomáha pri ekzémoch, lupienke a kožných vyrážkach. Kozie mlieko je cenené aj pre uvoľňujúci účinok na nervovú sústavu a vplýva tiež na posilnenie imunitného systému. Pitie kozieho mlieka pomáha pri častých bolestiach hlavy a migrénach Potvrdil sa dokonca jeho priaznivý vplyv pri liečbe nádorových ochorení. Vedci, skúmajúci kozie mlieko, prišli na zaujímavé zistenie. Organizmus kozy si dokáže vytvárať účinné protilátky vďaka ktorým koza nikdy neochorie na rakovinu. Kozie mlieko chráni organizmus pred škodlivými vplyvmi životného prostredia a spomaľuje starnutie buniek.

Nepríjemná chuť? Vyskúšajte výrobky z farmy!

Keďže je väčšina z nás zvyknutá na chuť kravského mlieka, ktoré je sladšie a má inú chuť, môže nám prísť chuť kozieho mlieka nepríjemná. Prečo vyskúšať ostatné výrobky z farmy? Ak sa vám zdá chuť kozieho mlieka príliš výrazná, môžete si vybrať niektorý z iných výrobkov, ktoré ponúkajú pozitívne účinky kozieho mlieka a sú chuťovo menej výrazné. Chuť takmer nepostrehnete. Ak začnete mlieko postupne pridávať do svojho jedálnička, jednoducho si naň zvyknete. Možnosť voľby je na vás. Pozitívne účinky na zdraví vám zabezpečia aj ostatné výrobky poctivých farmárov. Mimoriadne obľúbené sú kozie syry, tvarohy, rôzne nápoje z kozieho mlieka a jogurty.

Kde nájsť kvalitné výrobky?

Vďaka prísnym normám na chov kôz je mlieko z fariem veľmi vysokej kvality. Kvalita mlieka závisí od mnohých faktorov, veľký dôraz sa dáva na zloženie krmiva. Kozy sa nesmú pásť v kontaminovaných krajinách a preto sa väčšina fariem nachádza v podhorských oblastiach. Mlieko z našich poctivých chovov je vyhľadávaným produktom na domácom aj zahraničnom trhu.

Kozie vs. kravské mlieko

Kozie mlieko obsahuje v porovnaní s kravským až 2-krát väčší počet mastných kyselín ako kravské mlieko. Štruktúrou a podobnosťou s materským mliekom je pre človeka vhodnejšie. Obsahuje menej vitamínu B2, B12 a kyseliny listovej, na druhej strane však v porovnaní s kravským mliekom obsahuje až 2-krát viac vitamínu A. Čo sa týka obsahu probiotík, aj tu kozie mlieko porazí kravské mlieko obsahom prospešných baktérií. Ak ste kozie mlieko ešte nezaradili do svojho jedálnička, neváhajte! Urobíte dobrú vec pre vaše zdravie!

Zdroj: draxe.com https://draxe.com/goat-milk/

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz