Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kostihoj lekársky – nenahraditeľná liečivá bylina

rss

Kostihoj lekársky, veľmi známy najmä v ľudovom liečiteľstve, vďaka jeho liečivým účinkom. Môžeme ho nájsť na vlhkých lúkach, v močiaroch, popri potokoch, vo vlhkých priekopách a podobne. Má rád pôdu bohatú na dusičnany.  

Využiteľné časti

Zbiera sa koreň, ktorý sa vykopáva na jar alebo na jeseň. Koreň treba poriadne umyť, pozdĺžne rozrezať a potom usušiť v tieni.

Okrem koreňa môžeme zbierať aj listy, ktoré potom môžeme použiť aj do šalátov. Listy sušíme tiež v tieni a v tenkých vrstvách.

Vlastnosti a liečivé účinky

Vo všeobecnosti môžeme povedať že kostihoj má protizápalové, upokojujúce a odhlieňujúce účinky.

Kostihoj sa odporúča pri hojení rán, pomliaždeninách, a aj na zlepšenie zrastu zlomenín. Pomáha všade tam, kde došlo k poškodeniu nejakého tkaniva. Okrem toho je výborný aj pri poruchách trávenia, žalúdočných vredoch, ale aj pri liečbe zahlienených horných dýchacích ciest.

Pri zápale okostice, bolestiach šije alebo reumatických opuchoch používame tzv. kašovitý obklad z koreňa. Z koreňa si môžeme pripraviť aj čaj. Ten používame v prípade, ak nás trápia žalúdočné vredy alebo zápal pohrudnice.

Nazbierané listy môžeme použiť na prípravu sedacieho kúpeľa, ktorý sa používa pri kŕčových žilách, poruchách prekrvenia v nohách a pod.

Príprava na použitie

Čaj - budeme potrebovať kopcovitú lyžičku čajovej zmesi, ktorú zalejeme ¼ litrom vriacej vody. Necháme lúhovať 3 minúty. Čaj sa odporúča piť 2 až 4 razy za deň.

Kašovitý obklad z koreňa - budeme potrebovať vysušené korene, ktoré pomelieme. Obklad si pripravíme tak, že pomleté korene pridáme do šálky horúcej vody. Okrem toho pridáme ešte niekoľko kvapiek jedlého oleja a poriadne vymiešame až na kašu. Obklad nanesieme najlepšie na plátno alebo inú vhodnú látku a priložíme na postihnuté miesto.

V prípade listových obkladov je príprava veľmi jednoduchá. Nazbierané listy stačí len zapariť a ešte teplé priložiť na postihnuté miesto.

Sedací kúpeľ - použijeme 200g čerstvých vysušených listov a necháme cez noc postáť v studenej vode. Na nasledujúci deň pripravenú tekutinu privedieme do varu a vylejeme do vody na kúpeľ.   

Tinktúra – korene poriadne umyjeme, pokrájame na drobno a naplníme nimi fľašu až po hrdlo. Potom ich zalejeme ovocným liehom, najlepšie domácou pálenkou a postavíme na slnečné miesto.

V prípade vonkajšieho dávkovania sa nemusíte obávať žiadnych nežiaducich účinkov. Pri vnútornom dávkovaní však buďte opatrní. Kostihoj sa neodporúča užívať dlhodobo. 

 

TIP: Trápia vás zdravotné problémy? Vstúpte do našej "bylinkovej lekárne" :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz