![](/_files/magazin-main/4242d6a0827f867dd8d8f5bfebf89167_full.jpg)
Kôpor je jednoročná bylina klíčiaca skoro na jar a dorastajúca do výšky jedného metra. Kvitne malými žltými kvetmi zloženými do veľkého okolíka. Pochádza pravdepodobne zo západnej Ázie. Kôpor ľudia používajú už od staroveku ako korenie, zeleninu a aj ako liečivú bylinku.
Ako pestovať kôpor
Kôpor je bylinka, ktorá sa pestuje sama :). Stačí, ak v máji rozsejete jej semeno voľne po záhone a o úrodu máte postarané na viac rokov. Kôpor totiž vysemení a tak ho viac nie je potrebné siať. Dokonca nie je náročný ani na pôdu a zálievku. Berte však do úvahy, vzhľadom na veľkosť tejto rastlinky, že by ste ju mali zasiať do vzdialenosti aspoň 20 cm od ostatnej zeleniny. Pokiaľ chcete kôpor pestovať cielene v nejakom záhone, zasejte ho husto do riadku.
Vňať kôpru môžete zbierať od momentu, kedy dosiahne výšku cca 10 cm po celý rok. Pokiaľ chcete z kôpru semená, pozbierajte celé rastliny s ešte nedozretými semenami a sušte ich zavesené chladnou cestou, teda nie pri vysokých teplotách.
Účinky kôpru
Kôpor je výborným liekom pri ťažkostiach s trávením, pretože podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Pomôže aj pri nadúvaní. Je močopudný, čím pomáha obličkám pri ich správnej činnosti. Kôpor tíši dráždivý kašeľ a má aj laktačné účinky, preto je vhodný na podporu pri dojčení. Ak si pripravíte kúpeľ z kôpru, posilní vašu pokožku a nechty. Pri požutí kôpor zmierni zápach z úst. Ďalej kôpor rozširuje cievy, čím znižuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie srdcového svalu. Kôpor pôsobí priaznivo aj pri hojení rán a napomáha k lepšiemu spánku.
Použitie kôpru v kuchyni
Kôpor sa používa najmä v kuchyni, kde môžete využiť celú rastlinku s výnimkou koreňov. Do niektorých orientálnych pokrmov sa pridávajú aj mäkké nezrelé semená. Vňať, kvety a zrelé semienka nájdu svoje uplatnenie pri ochutení konzervovanej zeleniny (predovšetkým uhoriek), mliečnych a zeleninových omáčok, rýb, šalátov, mäsa a pomazánok. Ocot, do ktorého naložíte kôpor, je zase výborným základom pre šalátové zálievky. Pamätajte na to, že kôpor je potrebné pridávať až do chladnúcich pokrmov, inak jeho aróma vyprchá.
Použitie kôpru v liečiteľstve
Kôpor, ako sme už spomínali, má mnohé priaznivé účinky na organizmus, pričom sa odporúča už od najnižšieho veku - kojencom na trávenie. Použiť môžete odvary, čaje i kúpele z kôpru. Najúčinnejší je v kombinácii s anízom, feniklom a koriandrom. Čaj môžete uvariť aj z kvitnúcej vňate, ak použijete semeno, tak ho pred sparením rozdrvte, aby sa využili účinné látky pod šupkou. Do kúpeľa sa lúhuje celá rastlina.