Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kôpor: pestovanie, účinky, použitie

rss

Kôpor je jednoročná bylina klíčiaca skoro na jar a dorastajúca do výšky jedného metra. Kvitne malými žltými kvetmi zloženými do veľkého okolíka. Pochádza pravdepodobne zo západnej Ázie. Kôpor ľudia používajú už od staroveku ako korenie, zeleninu a aj ako liečivú bylinku.

Ako pestovať kôpor

Kôpor je bylinka, ktorá sa pestuje sama :). Stačí, ak v máji rozsejete jej semeno voľne po záhone a o úrodu máte postarané na viac rokov. Kôpor totiž vysemení a tak ho viac nie je potrebné siať. Dokonca nie je náročný ani na pôdu a zálievku. Berte však do úvahy, vzhľadom na veľkosť tejto rastlinky, že by ste ju mali zasiať do vzdialenosti aspoň 20 cm od ostatnej zeleniny. Pokiaľ chcete kôpor pestovať cielene v nejakom záhone, zasejte ho husto do riadku. 

Vňať kôpru môžete zbierať od momentu, kedy dosiahne výšku cca 10 cm po celý rok. Pokiaľ chcete z kôpru semená, pozbierajte celé rastliny s ešte nedozretými semenami a sušte ich zavesené chladnou cestou, teda nie pri vysokých teplotách.

Účinky kôpru

Kôpor je výborným liekom pri ťažkostiach s trávením, pretože podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Pomôže aj pri nadúvaní. Je močopudný, čím pomáha obličkám pri ich správnej činnosti. Kôpor tíši dráždivý kašeľ a má aj laktačné účinky, preto je vhodný na podporu pri dojčení. Ak si pripravíte kúpeľ z kôpru, posilní vašu pokožku a nechty. Pri požutí kôpor zmierni zápach z úst. Ďalej kôpor rozširuje cievy, čím znižuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie srdcového svalu. Kôpor pôsobí priaznivo aj pri hojení rán a napomáha k lepšiemu spánku.

Použitie kôpru v kuchyni

Kôpor sa používa najmä v kuchyni, kde môžete využiť celú rastlinku s výnimkou koreňov. Do niektorých orientálnych pokrmov sa pridávajú aj mäkké nezrelé semená. Vňať, kvety a zrelé semienka nájdu svoje uplatnenie pri ochutení konzervovanej zeleniny (predovšetkým uhoriek), mliečnych a zeleninových omáčok, rýb, šalátov, mäsa a pomazánok. Ocot, do ktorého naložíte kôpor, je zase výborným základom pre šalátové zálievky. Pamätajte na to, že kôpor je potrebné pridávať až do chladnúcich pokrmov, inak jeho aróma vyprchá.

Použitie kôpru v liečiteľstve

Kôpor, ako sme už spomínali, má mnohé priaznivé účinky na organizmus, pričom sa odporúča už od najnižšieho veku - kojencom na trávenie. Použiť môžete odvary, čaje i kúpele z kôpru. Najúčinnejší je v kombinácii s anízom, feniklom a koriandrom. Čaj môžete uvariť aj z kvitnúcej vňate, ak použijete semeno, tak ho pred sparením rozdrvte, aby sa využili účinné látky pod šupkou. Do kúpeľa sa lúhuje celá rastlina.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz