Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kompostovanie je jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať

rss

Kompostovanie v domácnostiach nielenže znižuje množstvo odpadu na skládkach, ale tiež zlepšuje výnosy z vášho domáceho pestovania. Väčšiu produkciu, krajšie kvety a zdravšiu záhradu môžete dosiahnuť bez dodatočných nákladov, akonáhle začnete zvyšky z vašej rodiny premieňať na kompost a teda "rastlinnú stravu".

Prečo kompostovať?

Kompostovanie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako minimalizovať množstvo odpadu posielaného na skládku, čím taktiež znížite svoju karbónovú stopu. Podľa výskumov až 30% odpadkov, ktoré produkujeme, sú zvyšky potravín a odpad z dvora. Kompostovaním znížime plynný metán, ktorý je hlavným faktorom globálneho otepľovania a aj zápach z kontajnerov. Navyše ním získame bohaté hnojivo, ktoré môžeme využiť vo vlastnej záhradke alebo ho darovať.

Čo kompostovať?

Kompostovať môžete takmer čokoľvek z vašej kuchyne a záhrady, vrátane vaječných škrupín, rezaných kvetov, kávových usadenín, papierových filtrov, starých novín, čaju, čajovýh vrecúšok, špáradiel a zápaliek. Trik správneho kompostovania spočíva v tom, dosiahnuť rovnaké množstvo zeleného a hnedého odpadu, aby bol váš kompost zdravý. Zelený kompost zahŕňa vlhkú hmotu, ako je ovocie a zelenina a hnedý odpad je suchá hmota, ktorou môžu byť drevené hobliny, suché listy, či staré noviny. Rovnováha je dôležitá, vzhľadom na to, že hnedé materiály sú bohaté na uhlík a živia organizmy rozkladajúce zvyšky. Zelené materiály dodávajú dusík dôležitý pre výživu pôdy. Váš kompost potrebuje aj kyslík a vlhkosť. Bez vzduchu by začal hniť a zapáchať, vlhkosť zase pomáha kompost rozkladať.

Čo sa nemá kompostovať?

Mliečne a živočíšne produkty (vrátane kostí) by sa nemali kompostovať. Je to z toho dôvodu, že kým sú vhodné do kompostoviska, t.j. nie sú pokazené, tak zapáchajú a priťahujú škodce. Rovnako to platí pre masti a oleje. Do kompostu nepatria ani zhnité, či splesnivené druhy odpadkov, pretože by mohli kompost kontaminovať a spraviť ho nepoužiteľným pre pôdu v záhrade.

Ako dlho trvá kompostovanie?

Potravinové zvyšky sa na kompost zmenia počas niekoľkých týždňov. Ideálne je, ak aspoň raz za týždeň alebo dva otočíte vašu hromadu kompostu lopatou alebo vidlami, aby ste ju zmiešali. Ak po niekoľkých týždňoch nevidíte pokrok, pridajte viac zeleného materiálu a uistite sa, že držíte kompost vlhký. Ak kompost páchne a je vlhký, pridajte naopak viac hnedého materiálu a kompost častejšie otáčajte. Váš kompost je pripravený na použitie v záhradke, keď vyzerá a vonia ako pôda.

Ako použiť kompost?

Kompost môžete zapracovať do záhradných vyvýšených záhonov alebo ho posypať na vrch záhonov. Pamätaje si, že kompost nie je náhradou pre pôdu, len pôsobí ako prirodzené hnojivo pre pestovanie rastlín. Do pôdy k rastlinám ho môžete pridávať niekoľkokrát do roka, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz