Kolagén je bielkovina „zodpovedná“ za mladistvý vzhľad pleti. To neuniklo kozmetickému priemyslu nadšene propagujúcemu kolagénové prípravky ako súčasť boja proti vráskam. Kolagén však má v ľudskom tele viac úloh ako „len“ udržiavať peknú pleť, a prípravky z lekárne nie sú jediným spôsobom ako si kolagén v organizme doplniť.
Čo sú to kolagény?
Kolagény sú bielkoviny tvoriace základnú stavebnú hmotu podporných tkanív kostí, šliach, chrupaviek, väziva, kože... Nachádzajú sa aj v ďalších telesných orgánoch, v zuboch či v stenách ciev, v rohovke a pod. Kľúčovou úlohou kolagénov je udržiavať spojivové tkanivá svalov, kostí atď. dostatočne pevné, aby dokázali plniť svoju funkciu a odolávali záťaži. Inak povedané, bez kolagénu by sa živočíchy „rozpľasli“ na zemi neschopné vztýčenia, pohybu a života.
Nie je kolagén ako kolagén
Existuje niekoľko desiatok typov kolagénov, pričom každý z nich je špecializovaný na konkrétny účel a pre konkrétny orgán alebo druh tkaniva. Najčastejšie sa v organizme človeka vyskytuje kolagén typ I nachádzajúci sa v koži, šľachách, zuboch, kostiach, riedkom väzive, puzdrách orgánov – predstavuje až 90 % z celkového obsahu kolagénu v tele. Ďalšie typy kolagénu plnia svoju funkciu napríklad v tkanivách epitelu (typ VII), v bazálnych membránach (typ IV) , atď.
Ako a prečo prichádzame o kolagén?
Množstvo kolagénu v ľudskom tele klesá v súvislosti so stúpajúcim vekom, vplyvom slnečného žiarenia, činnosti voľných radikálov. Aj preto sa cca po 25. roku života objavujú u ľudí prvé vrásky, k veľkej radosti :) kozmetických firiem. Ako prebieha v organizme syntéza a rozklad kolagénu si môžete prečítať v odbornejšom texte Metabolizmus kolagénu na Wikipédii. My sa pozrieme radšej na to, ako pomôcť telu kolagén dopĺňať.
Kolagén nemusíte kupovať – vaše telo si ho vie vyrobiť
Namiesto nákupu kolagénových prípravkov z lekárne si radšej upravte jedálniček tak, aby vaše telo získalo dostatok materiálu na syntézu kolagénu. V prvom rade si zaistite dostatok, pre tvorbu kolagénu potrebného, vitamínu C (viackrát denne si doprajte paradajku, papriku, jahody,...) . Zároveň obohaťte svoju stravu o zdroje lyzínu a prolínu, z ktorých si telo so spolupôsobením vitamínu C kolagén vytvára. Patria medzi ne napríklad chudé mäso, fazuľa, arašidy (uprednostňujte nesolené), vaječné bielky.
Je málo známym faktom, že peknej pleti prospieva konzumácia čerešní, čiernych ríbezlí, čučoriedok, malín, černíc, orechov a pod. Látky obsiahnuté (nielen) v týchto druhoch zeleniny a ovocia udržiavajú kolagénové vlákna „vo forme“ a pomôžu vám udržať si alebo opäť získať peknú, pružnú pleť.