Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kedy, kde a ako sadiť zemiaky

rss

Ak vám nechutia kupované zemiaky a máte k dispozícii priestor na záhrade, či poli, vypestujte si ich sami. Nie je to vôbec náročné a zvládne to aj záhradkár - začiatočník. Už hádam len jedno upozornenie na úvod, keď raz ochutnáte domáce zemiaky, už tie z obchodu nebudete chcieť.

Výber odrody

Na zasadenie si nevyberajte obyčajné konzumné zemiaky. Často totiž bývajú ošetrené prípravkami, ktoré zabraňujú klíčeniu, teda by vám vôbec nemuseli vyklíčiť a vy by ste boli sklamaní. Stvte radšej na kvalitnú certifikovanú sadbu. Na výber je až 160 rôznych druhov. Vyberajte si predovšetkým podľa vašich klimatických podmienok a podľa dĺžky vegetačnej doby. Záhradkári a drobní pestovatelia si vyberajú odrody s kratšou vegetačnou dobou - okolo 70 - 90 dní, pretože má pozitívny vplyv na zdravotný stav rastlín.

Príprava na sadbu

Predtým, ako sa pustíte do sadby, mali by ste si prichystať "sadenice". V tomto prípade by ste si zemiaky, ktoré chcete zasadiť, mali nechať naklíčť. To znamená nechať ich v chlade (12-15 stupňov) s prístupom svetla rozložené ideálne v jednej vrstve. Klíčky by mali mať 1-2 cm, pretože dlhšie by sa pri vysádzaní mohli polámať. Dávajte pozor aj na to, ako sadbové zemiaky vyzerajú. Nemali by mať belavý povlak, chodbičky a ani iné viditeľné poškodenie.

Kedy vysadiť zemiaky

Čas výsadby zemiakov záleží od počasia a teploty. Zvyčajne sa zemiaky vysádzajú od konca marca až do polovice mája. Dôležité je, aby pôda, do ktorej ich chcete zasadiť, nebola príliš vlhká a v hĺbke okolo 1 cm mala aspoň 6 - 8 stupňov Celzia. 

Kde vysadiť zemiaky

Pokiaľ s výsadbou zemiakov začínate, môžete zemiaky vysadiť kdekoľvek, kde je piesičitohlinitá až hlinitopiesočitá pôda s dostatkom humusu. Je vhodné, ak je pôda kyprá a ideálne zoraná, pripravená na výsadbu. Pokiaľ ju pohnojíte ešte pred sadbou, o to bude bohatšia na živiny a tým budete mať lepšiu úrodu. Ak sa pestovaniu zemiakov venujete už dlhší čas, nezabúdajte miesto striedať. Ideálne je sadiť zemiaky na rovnaké miesto až po 4 rokoch. Tak sa vyhnete problémom s háďatkami, mandelinkami a hnilobami. 

Ako vysadiť zemiaky

Zemiaky sa vysádzajú do brázd vzdialených od seba cca 70 cm, pričom ich od seba kladieme približne 30 cm, aby mali rastliny dostatok miesta, vzduchu a svetla. Hĺbku výsadby určuje výška hľuzy, teda sadíme tak hlboko, ako je hľuza vysoká, prípadne o 1 - 2 cm hlbšie. 

Starostlivosť o výsadbu - okopávanie zemiakov

Prvýkrát by ste zemiaky mali okopať po ich vzídení. Tak zničíte burinu. Druhýkrát trsy okopte a prihrňte k nim pôdu, keď začne vzchádzať ďalší plevel. Nahrnutím hliny podporíte v pôde tvorbu ďalších koreňov, na ktorých sa vytvoria nové zemiakové hľuzy. Zemiaky by ste už nemali okopávať, keď začnú mať puky, pretože v tej dobe začínajú rastlny nasadzovať hľuzy a okopávaním by ste ich mohli poškodiť.

Veľa šťastia pri pestovaní vašich domácich poctivých zemiakov!

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz