Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kedy chovať a kedy nechovať hospodárske zvieratá (5 x ZA a 5 x PROTI)

rss

Premýšľate nad tým, či začať s domácim chovom hospodárskych zvierat? Tento článok vám s rozhodovaním pomôže.

Kedy a prečo by ste mali chovať hospodárske zvieratá:

1. Ak máte rodinný dom s dostatočne rozsiahlym pozemkom, je to ideálny základ pre chov hospodárskych zvierat. Dva áre pôdy (kvalitne oplotený, od severu chránený trávnatý výbeh) vám postačia pre kŕdlik pastevne odchovaných sliepok, králikáreň s kopou králikov, ale aj na stavbu malého kozína s 1 kozou dojnicou a prasačieho chlieva s 2 prascami.

2. Ak máte chuť nahradiť nepríliš kvalitné mäso, mlieko, vajíčka, jogurty, syry z obchodov vlastnými doma vypestovanými potravinami. Pri vyššie uvedenej chovnej zostave (10 sliepok, 10 králikov, 1 koza, 2 prasce) si vybudujete do značnej miery potravinovú sebestačnosť – stovky litrov mlieka, stovky kilogramov mäsa a stovky vajíčok ročne. Ak si na tom dáte záležať, tak aj v prvotriednej BIO kvalite.

3. Ak máte dostatok pôdy na vypestovanie väčšiny krmív pre zvieratá, máte napoly vyhraté. Vlastné krmivo je nielen lacnejšie ako kupované, ale často aj kvalitnejšie. Nezabúdajte že čím dnes vy nakŕmite svoje zvieratá, tým zajtra nakŕmia ony vás. Cenným a ľahko dosiahnuteľným krmivom pre hospodárske zvieratá sú okopaniny. Viete o tom, že z 1 áru môžete pre svoje zvieratá získať až 800 kg kŕmnej repy, 250 kg zemiakov alebo 300 kg kŕmnej mrkvy?

4. Ak máte nablízku dodávateľa kvalitného obilia (jačmeň, pšenica, kŕmna kukurica) + slamy, máte vyriešený najväčší problém s kŕmením hospodárskych zvierat. Nezabudnite však, že pre chov prežúvavcov (kozy, ovce, kravy) je základom kŕmnej dávky kvalitné seno. Ak si seno chcete produkovať svojpomocne, z 1 áru ho môžete pri správnej agrotechnike a opakovanom kosení získať až 400 kg ročne.

5. Ak vás teší kontakt so zvieratami a práca s nimi, máte pre zvieratá dostatok času, obľubujete pobyt na čerstvom vzduchu spojený s fyzickou námahou, a nebojíte sa menej príjemných stránok chovu zvierat, ste ideálnym kandidátom na chovateľa hospodárskych zvierat.

 

 

Kedy a prečo by ste nemali chovať hospodárske zvieratá:

1. Ak nevlastníte ideálnu kombináciu „rodinný dom s pozemkom“, na domáci chov hospodárskych zvierat radšej zabudnite... Chov zvierat „na diaľku“ je absurdný nezmysel. Aj keď mnohí „diaľkoví“ chovatelia dokážu dochádzať za svojimi hospodárskymi zvieratami raz za deň (alebo raz za pár dní) aby im doplnili krmivo či vymenili vodu, je to nepraktický a nezmyselný spôsob chovu. Zvieratá si vyžadujú prítomnosť človeka, jeho opateru niekoľkokrát denne. Potrebujú okamžitú pomoc a ochranu kedykoľvek, keď dôjde k nejakým problémom a nepredvídateľným udalostiam. A to sa pri chove zvierat stáva často.

2. Ak uprednostňujete pohodlný, bezproblémový spôsob života a ste spokojní s výberom a kvalitou potravín v obchodných reťazcoch, nemáte v podstate žiadny dôvod komplikovať si život :) chovom zvierat. Pozemok pri dome pokojne využite na iné účely, a užívajte si svoj bezstarostný komfort.

3. Ak vidíte v domácom chove zvierat len „lacné mäso“, „lacné mlieko“ a „lacné vajíčka“, nepúšťajte sa do toho. Lacných akciových a výpredajových potravín nájdete plno na každom letáku zo supermarketu. Priemernej a podpriemernej „kvality“ sú obchodné siete plné. Domáci chov je ich lepšou alternatívou najmä ak sa snažíte o maximálnu KVALITU vyprodukovaných (domácich) potravín a zároveň o maximálnu KVALITU života svojich hospodárskych zvierat. A to nie je lacné.

4. Ak si neviete zabezpečiť zásoby krmiva vlastnými silami a nemáte na dosah spoľahlivého dodávateľa kvalitných krmív (základný prehľad uvedený vyššie), nespĺňate základné podmienky pre úspešný chov. Je to síce neuveriteľné, ale niektorí (nielen) začínajúci chovatelia skutočne nakúpia chovné zvieratá bez toho, aby im dokázali zabezpečiť akékoľvek krmivo v dostatočnom množstve. To samozrejme spadá pod týranie zvierat, a neexistuje pre to žiadne ospravedlnenie.

5. Ak nemáte na chov hospodárskych zvierat dostatok času, trpezlivosti, elánu a pochopenia pre potreby zvierat, nezačínajte s tým. Namiesto chovu zvierat vás možno bude viac baviť zeleninová záhradka alebo ovocný sad – a pri dnešných cenách (a „kvalite“) ovocia a zeleniny v obchodných sieťach vám a vašej rodine určite dobre padnú aj vlastné zemiaky, mrkva, jablká či nestriekané hrozno v BIO kvalite.

Tešíme sa na vaše pripomienky k článku – pridajte komentár :)

 

TIP: Prečitajte si aj ďalšie zaujímavé články o chove zvierat, ktoré môžete nájsť v magazíne. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz