Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kedy a ako zbierať v záhrade bobuľové plody

rss

Vedieť správny čas a spôsob zbierania bobuľových plodov v záhrade je dôležitou zručnosťou záhradkára. Malé ovocie, medzi ktoré bobule jednoznačne patria, má totiž pomerne krátku trvanlivosť a potrebuje byť pozbierané a využité v ten pravý čas, aby sa predišlo jeho znehodnoteniu. Zber plodov v okamihu ich dozretia je kľúčovým bodom najlepšej možnej kvality a chuti tohto ovocia.

Ideálna doba zberu bobúľ

Ideálny čas zberu bobuľového ovocia možno rozpoznať podľa viacerých kritérií. Prvým indikátorom zrelosti plodov je ich farba a veľkosť. Farba sa zvyčajne mení od zelenej po žiarivejšiu na konci farebného spektra, teda od červenej, cez oranžovú, fialovú, modrú a mnoho kombinácií týchto odtieňov. Farba by však nemala byť základným podnetom na zber bobúľ. Využiť by ste mali aj vaše Ďalšie zmysly, nielen zrak. Mimoriadne dôležitá pri zbere plodov je ich vôňa. Aróma bobúľ začína silnieť, ako dozrievajú. Taktiež chuť bobúľ je dôležitá. Mali by byť sladké, na dotyk pevné, ale nie tvrdé.

Čas zberu bobuľových plodov

Ak ste si istý, že vaše bobuľové ovocie už dozrelo a je vhodná doba na jeho zber, odporúčame si ráno mierne privstať a bobule pozbierať v skorších ranných hodinách predtým, ako sa v ovocí nahromadí teplo. Vtedy sú bobule na vrchole sladkosti.

To, kedy bobule zbierať, často závidí aj od ich druhu. Jahody sú zvyčajne pripravené na zber v júni a môžu sa zbierať tri až štyri týždne. Zberajú sa, keď sú celé bobule červené a úplne zrelé. V polovici leta dozrievajú čučoriedky, maliny, egreše, ríbezle a väčšina ostatných druhov bobúľ .Najneskoršie dozrievajú černice- až koncom augusta, začiatkom septembra.

Ako zbierať bobule

Na zberanie bobúľ existuje zopár tipov, ktoré môžu pomôcť.

Jahody by sa mali zberať so zeleným vrchom a kúskom stonky. Tak totiž v chladničke vydržia dlhšie.

Maliny by vám mali pri zbere ľahko skĺznuť z kríka do ruky. Majú veľmi krátku trvanlivosť len 3-5 dní v chlade, mali by ste ich preto veľmi rýchlo spracovať.

Ideálny čas zberu ríbezlí je, keď sú mäkké a dosiahli plnú farbu vami pestovanej odrody. Zbierať by ste mali celé klastre a následne odstrániť jednotlivé bobuľky.

Čučoriedky vy sa nemali zbierať dovtedy, kým nie sú úplne zrelé, pričom indikátormi sú najmä chuť a ľahké odstránenie z rastliny. Farba môže byť v prípade týchto plodov klamlivá, nakoľko sú často plne sfarbené skôr, ako sú zrelé.

Egreše sú v čase zberu zelené, tvrdé a chutné. Vtedy však ešte nie sú úplne zrelé. Niektorí pestovatelia ich nechávajú dozrieť do ružovkastého odtieňa, aby sa v nich vytvorilo viac cukru.

Ani u černíc vám ich plnú zrelosť neprezradí farba, skôr ich lesklosť. Ak ich totiž pozbierate, keď budú čierne lesklé, zaručene budú kyslé. Černice by pred zberom mali mať matnú čiernu farbu.

Ako využiť bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie je možné použiť mnohými spôsobmi. Môže sa konzumovať surové, dajú sa z neho pripraviť zaváraniny, džemy, pečené čaje, smoothies, koláče, zákusky, ale možno ho aj zamraziť.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz