Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Keď sa stretnú paradajky s cesnakom

rss

Keď sa stretnú na jednom tanieri paradajky s cesnakom, začnú sa diať veci. Čítajte ďalej :-)

Aj keď sa na prvý pohľad paradajky a cesnak nehodia dohromady, nie je to celkom tak. Obe tieto vynikajúce potraviny v spojení s olivovým olejom dokážu hotové zázraky.

Prvý recept: svieži paradajkovo cesnakový šalát:)

Je to úplne jednoduché. Nakrájajte na mesiačiky čerstvé paradajky (ideálne vypestované bez pesticídov vo vlastnej záhradke). Nasekajte nadrobno cesnak (áno, najlepší je opäť cesnak z vlastnej záhradky v BIO kvalite). Dajte to všetko spolu do misky, zalejte trochou olivového oleja (extra panenský) a nechajte chvíľku postáť. Chutí ako čerstvá príloha k iným jedlám, alebo ako samostatné zdravé jedlo.

Druhý recept: sušené paradajky s cesnakom v olivovom oleji

Ako základ potrebujete dobre usušené paradajky. Nakrájajte preto paradajky na tenké mesiačiky a nechajte ich vysušiť v elektrickej sušičke. Ak nemáte sušičku, vložte paradajky na plechu (vystlanom papierom na pečenie) do rúry vyhriatej na 200 °C, rúru vypnite a nechajte paradajky sušiť sa cca 12 hodín (alebo podľa potreby). Tretia možnosť je sušiť paradajky prírodným spôsobom, v sitách na suchom a teplom mieste. 

Potom prichádza na rad klasický zavárací pohár. Na dno pohára nalejte trocha olivového oleja a nasypte nadrobno nasekané bylinky (bazalka, petržlenová vňať, oregano, čerstvé z vlastnej záhradky). Nasekajte nadrobno niekoľko strúčikov cesnaku (nešetrite, kľudne aj 4 strúčiky). 

Sušenými paradajkami začnite plniť pohár vrstvu po vrstve, pomedzi paradajky pridávajte kúsok po kúsku nadrobno nasekaný cesnak. Pozor, pripravené paradajky musia byť dokonale vysušené, aby sa nepokazili. Kvalitne vysušené pripomínajú konzistenciou skôr sušené hríby :) než paradajky. 

Naplnený pohár zalejte kvalitným olivovým olejom. Uzavretý pohár skladujte na chlade pár týždňov až mesiacov, aby paradajky zmäkli (tenšie nakrájané zmäknú skôr). Hotová pochúťka poslúži najmä ako zdravá príloha k iným jedlám. Všimnite si nenápadný detail, že v ani jednom recepte nebola potrebná soľ.

Zdravotné účinky hlavných surovín:

1. Paradajky sú cenné najmä vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom, ale aj pre svoj obsah minerálov vrátane horčíka a draslíka.

2. Cesnak má silné protizápalové účinky a pomáha ako prevencia proti trombóze (trombóza = upchatie cievy krvnou zrazeninou). Prispieva tiež k regulácii cholesterolu.

3. Olivový olej zlepšuje stráviteľnosť paradajok a cesnaku, ale aj vyťažiteľnosť cenných látok obsiahnutých v tepelne nespracovanej zelenine. Obsahuje tiež antioxidanty a pomáha s cholesterolom. Najzdravší by mal byť extra panenský olivový olej (z prvého lisovania za studena).

Dobrú chuť :-)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz