Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Keď cesnak, tak z vlastnej záhrady

rss

Kuchynský cesnak má vysoký obsah vitamínov, silné liečivé a dietetické účinky. Zabudnite na supermarkety :) a vysaďte si svoj vlastný cesnak – kvalitný a BIO. Cesnak rozdeľujeme do dvoch hlavných skupín: na paličiaky, a nepaličiaky...

Cesnak – paličiak

Paličiaky vytvárajú nápadnú kvetnú stonku zvanú stvol. Zvyčajne sa sadia na jeseň. Nie sú príliš vhodné na dlhodobé uskladnenie.

Cesnak – nepaličiak

Nepaličiaky nevytvárajú kvetnú stonku, a ďalej sa rozdeľujú na širokolisté a úzkolisté. Širokolisté nepaličiaky sa sadia na jeseň, sú zárukou skorej a bohatej úrody, výborne sa spracovávajú. Úzkolisté nepaličiaky sú ideálne na uskladňovanie a sadia sa väčšinou na jar.

Nároky na pôdu

Cesnak je pomerne nenáročný, dobre sa mu darí na slnečnom stanovisku v kyprej, hlinitopiesočnatej pôde s dostatkom vápna a humusu. Môže sa sadiť na plochu uvoľnenú po zbere hlúbovej a plodovej zelenine. Nikdy ho nesadíme do pôdy po cesnaku a cibuli, ani do mokrej alebo suchej pôdy.

Ako sadiť cesnak

Cesnak sadíme v cca 8 cm rozostupoch, do riadkov vzdialených od seba 20 cm. Na jar sa sadí hneď po odmrznutí pôdy. Jesenná výsadba prebieha koncom septembra, vtedy sa cesnak sadí asi 5 cm hlboko. Príliš plytko vysadený cesnak v zime mráz niekedy „povyťahuje“ z pôdy. Na výsadbu použite vlastné sadivo z minulého roka, alebo si kúpte kvalitné sadivá slovenského, českého či rakúskeho cesnaku dostupné v našich obchodoch pre záhradkárov.

Starostlivosť o cesnak

Na farmách sa pri výsadbe vo veľkom štandardne sadí morený cesnak. Vo vašej záhrade, pri správnom striedaní plodín môžete bez väčších obáv sadiť aj nemorený cesnak, pokiaľ nemáte problémy s háďatkom zhubným alebo hubovými chorobami. Hlavná starostlivosť o cesnak spočíva v kyprení pôdy, čím sa zároveň zabraňuje aj rastu buriny. V suchom období cesnak vyžaduje aj zavlažovanie.

Zber cesnaku

Správny čas zberu je pre spracovanie a uskladnenie cesnaku veľmi dôležitý. Na jar sadený cesnak dozrieva v auguste. Jesenný cesnak už v priebehu júla. Paličiak dáva zrelosť najavo zažltnutím stonky, kým nepaličiaku začne v štádiu zrelosti „líhať“ vnať. Oneskoreným zberom môže dôjsť k uvoľneniu strúčikov a zníženiu kvality cesnaku. Zber sa nerobí vytrhávaním cesnaku zo zeme, ale opatrným vyrýľovaním. Pozberaný cesnak nechajte preschnúť (ak neprší, aj na riadkoch), a uskladnite ho na suchom, vzdušnom mieste (zviazaný do vencov, alebo uložený v debničkách).

 

TIP: Svoj BIO cesnak môžete potom predávať prostredníctvom inzercie.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz