Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kde sa stratilo mäso z viedenských párkov?

rss

Podľa vyhlášky by mali potraviny označené ako „viedenské párky“ obsahovať minimálne 55%-tný podiel mäsa a maximálne 40% tuku.  Mäso nesmie byť separát, teda strojovo oddelené. Môže byť hovädzie, bravčové aj teľacie.  Vyhláška dáva voľnú ruku výrobcom v konkurovaní si kvality, aby do párkov dávali viac mäsa a menej tuku.

Testovaných bolo 15 „viedenských párkov“, z toho 1 bio výrobok a jeden pre deti do 3 rokov. Po započítaní tzv. rozšírenej neistoty splnili podmienku minimálne 55% mäsa všetky výrobky. Nie všetky ale obsahovali taký podiel mäsa, aký výrobcovia uvádzajú na etikete.  Podľa D – testu až v 6 výrobkoch bol rozdiel medzi skutočnosťou a uvádzaným podielom na etikete obrovský. 

Z testovaných párkov boli 4 druhy nebalené a údaje od zložení boli vyžiadané od supermarketu.  3 z týchto výrobkov  obsahovali nadpriemerný podiel mäsa a spĺňali všetky požiadavky.  Posledný výrobok- Pŕíbramská údenina deklarovala o vyše 15% mäsa viac ako výrobok obsahoval (miesto deklarovaných 69,5% obsahoval 52,28%). Glóbus párky, pochádzajúce z vlastnej výroby ako jediné obsahovali vyšší podiel tuku, ako bolo deklarované na etikete.

Najmenej mäsa z testovaných dosiahli Viedenské párky (Kostelecné uzeniny a.s.), len 48,71%. Podľa etikety mal výrobok obsahovať 65% mäsa.  Tento výrobok obsahoval najvyššie množstvo fosfátových solí, ktoré zadržujú v údenine vodu.

Veľký rozdiel v reálnom množstve a uvedenom množstve na etikete bol v Bio viedenské párky (Ponnath Řeznictví, s.r.o.). Z uvedených 95%  mäsa ho výrobok obsahoval len 78,62%. Napriek tomuto rozdielu obsahoval výrobok tretí najvyšší podiel mäsa.

Poľský výrobca viedenských párkov Pikok uvádzal, že je ho výrobok obsahuje 80% mäsa. V skutočnosti výrobok obsahoval len 63,66%. Menšie rozdiely boli nájdené v ďalších 3 výrobkoch.  Najvyšší obsah mäsa bol zistený v Delikatesných viedenských párkoch Dulano. Aj tieto párky ho však obsahovali menej, ako bolo uvedené na obale.

Po obtiažnom lúštení etikety  na plzenských párkoch Schneider bol podiel mäsa vyšší, ako výrobca uviedol na obale o 1,71%.

Párky a zdravie

Párky patria k obľúbeným jedlám pre ich jednoduchú prípravu. Pre naše zdravia však nie sú tou najvhodnejšou stravou. Soľ, ktorá dáva párkom typickú chuť zvyšuje krvný tlak a zaťažuje ľadviny aj srdce.  Človek by mal denne zjesť maximálne 5g soli. Vo výrobkoch musí byť podiel soli na etikete až keď jej výrobok obsahuje viac ako 2,5%. Toto množstvo žiadny zo skúmaných párkov nedosiahol, najslanšie boli párky Zimbo. Najmenej soli obsahovali výrobky vlastnej výroby v Globuse.  Vysoké množstvo, až 2,27g bolo nájdene v Delikátnych viedenských párkoch z Nemecka. Detské párky obsahovali 1,62g soli  v 100g výrobku.

Glutamány boli objavené v 6 výrobkoch. Vlastnosťou glutamánov je, že výrobkom dodávajú mäsovú chuť aj keď mäso neobsahujú. Všetky výrobky mali na etikete uvedenú prítomnosť glutamánov buˇď v písomnej forme alebo v kódoch (E621 = glutaman sodný a G623 glutaman vápenatý).

Ani pri podrobnom preštudovaní etikety si nemôžme byť istý, že konzumujeme to, čo výrobca uvádza na etikete.  Veľký výrobcovia nemajú prblém napísať na etiketu čokoľvek, aby sa ich výrobok predával. domáci výrobcovia si na svoju kvalitu dávajú pozor, pretože nemôžu prísť o svojich zákazníkov.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz