Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Karí korenie zlepšuje pamäť a imunitu

rss

Karí korenie je zmes starostlivo zvolených mletých korenín, ktorá dodáva jedlu nezameniteľnú chuť a vôňu. Ďalším dôvodom k používaniu karí korenia pri príprave jedál je jeho pozitívny účinok na naše zdravie.

Bežne kupujeme karí korenie hotové (vopred namleté, namiešané, zabalené) v potravinárskych obchodoch. Takéto obchodné balenie korenia obsahuje napríklad mix kurkumy, koriandra, rasce, feniklu, čierneho korenia, klinčeka a chilli. Skutoční gurmáni :) však často uprednostňujú prípravu čerstvého karí korenia tesne pred použitím, a podľa tradičných ázijských receptov. Pri príprave neraz používajú namiesto elektrického mlynčeka klasický ručný mažiar. Na výrobu karí korenia neexistuje jednotný recept, v každej oblasti prevládali iné suroviny, každý majster korenín používal (a v Ázii dodnes používa) svoj vlastný postup ako docieliť jedinečný výsledok.

V Indii a celej východnej Ázii, kde je vysoká spotreba karí korenia na obyvateľa, je zároveň minimálny výskyt Alzheimerovej choroby. Tento fakt zvlášť vynikne v porovnaní s európskou a americkou populáciou, kde sa Alzheimer takmer stal synonymom dôchodkového veku. Vedci sa zhodujú v tom, že za nízky výskyt Alzheimera v Ázii môže :) látka menom kurkumín, bohato obsiahnutá v kurkume. Kurkuma je v rade receptúr doslova základom karí korenia. V karí korení sa však účinok kurkumy znásobí prítomnosťou ďalších korenín, ktorých podľa receptu môžu byť až desiatky. Vďaka prítomnosti kurkumínu sa karí korenie odporúča ako výkonná prevencia proti rakovinovým ochoreniam.

Pravidelná konzumácia karí korenia zlepšuje pamäť a duševné schopnosti, posilňuje imunitu organizmu, pomáha pri zotavovaní a liečbe rán, chráni pečeň, uľahčuje pri bolestiach kĺbov a artritíde, tiež chráni pečeň a pomáha v strese. Je zaujímavé, že karí korenie podľa niektorých zdrojov pomáha pri prevencii a v boji s nadváhou (aj keď boj s nadváhou si vyžaduje komplexnú zmenu životného štýlu, nielen pridanie korenín do stravy). Z jedla s obsahom kurkumínu sa podľa údajov výskumníkov priberá menej, ako z jedla bez pridaného kurkumínu.

Základný recept na domácu prípravu tradičného indického karí korenia je pomerne jednoduchý. Potrebné koreniny však u nás nie je vždy ľahké zohnať: 8 lyžičiek kurkumy, 6 lyžičiek koriandru, 5 lyžičiek kardamonu, 3 lyžičky rímskej rasce, 3 lyžičky tzv. gréckeho sena (semienka senovky gréckej), 1 lyžička bieleho korenia, štipka cayenského korenia, štipka červenej papriky. Tieto sušené koreniny stačí spolu roztĺcť v mažiari alebo zomlieť, a dôkladne zmiešať. Výsledkom je suchá zmes vynikajúca na dochutenie mäsa, ryže, omáčok...

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz