Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Karfiol a jeho účinky na zdravie

rss

Karfiol, zelenina, ktorá bola považovaná za pomerne nudnú, sa v poslednom období opäť dostáva do centra pozornosti na základe zistení, že ide o veľmi výživnú, nízko sacharidovú náhradu ryže, cesta na pizzu a mnohých ďalších príloh. Jedna šálka karfiolu totiž obsahuje len 25 kalórií a 5 gramov uhľohydrátov, pričom poskytuje 77% dennej dávky vitamínu C, 20% dennej potreby vitamínu K a 10 alebo aj viac % vitamínu B6 a folátov. Karfiol je aj výborným zdrojom vápnika, horčíka, fosforu a draslíka. Čo to znamená pre vaše zdravie?

Karfiol zlepšuje pamäť

Hovorí sa, že zelenina pomáha tým častiam tela, ktorým je podobná. U karfiolu to veru platí. Zelenina, pripomínajúca svojim tvarom mozog, obsahom cholína, prvku nevyhnutného pre učenie a pamäť, túto teóriu podporuje. Ak teda zabúdate, či potrebujete podporu myslenia pri práci, či štúdiu neváhajte siahnuť po karfiole. Ten pomáha ja pri udržiavaní šruktúry bunkovej membrány a pri prenose nervových impulzov.

Schudnite s karfiolom

Ako sme už spomínali v úvode článku, karfiol je výbornou zeleninou, ak chcete ubrať zo svojej hmotnosti. Vysoký obsah vlákniny a vody v karfiole pomáha pri zmiernení zápchy a udržiavaní zdravého zažívacieho traktu. Obsah vlákniny tiež zlepšuje citlivosť na inzulín, čo môže zvýšiť stratu hmotnosti u ľudí s obezitou.

Účinky vlákniny v karfiole

Vláknina v karfiole prospieva organizmu aj znižovaním krvného tlaku, hladín cholesterolu, reguláciou imunitného systému a zmiernením zápalu.  Znižovanie zápalu v tele je zase prospešné pre stavy s ním súvisiace, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, rakovina a obezita.

Karfiolom k zdravým kostiam a proti osteoporóze

Obsah vitamínu K v karfiole podporuje zdravie kostí zlepšením absorpcie vápnika. Práve tento vitamín je totiž na absorpciu vápnika v organizme potrebný. 

Karfiol znižuje riziko artritídy

Protizápalové vlastnosti karfiolu a antioxidanty v ňom obsiahnuté pomáhajú v boji so zápalom kĺbov, artritídou.  

Pri karfiole pozor na nadúvanie

Na záver by sme vás radi upozornili, že pokiaľ trpíte syndrómom podráždenia čriev, ich zápalovým ochorením, Crohnovou chorobou alebo ulceróznou kolitídou, tak karfiol môže spôsobiť nadúvanie a nepríjemné pocity.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz