Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kaleráb - pestovanie, uskladnenie, príprava, liečivé účinky

rss

Kaleráb, mnohokrát považovaný za obyčajnú zeleninu, má v sebe mnoho výnimočných účinkov na ľudský organizmus. Kaleráb totiž obsahuje látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a je tiež výborným doplnkom jedálnička pri redukčných diétách. Pokiaľ sa kaleráb rozhodnete pestovať na záhradke, budete mať ďalšiu výhodu - pochutnáte si aj na jeho listoch, v ktorých je tiež množstvo vitamínov a minerálnych látok.

Tvar a farba kalerábu

Kalerábové buľvy sú nadzemnou časťou stonky rastliny, nevznikajú teda ani z listov ani z kvetov. Majú elipsovitý, guľatý alebo mierne ploský tvar. Farbu kalerábu určujú antokyány, preto sa pri kaleráboch môžeme stretnúť s rôznymi odtieňmi bielej, modrofialovej a zelenej farby. V zásade však kaleráb delíme na biele a modré odrody, ktoré sa ďalej rozlišujú na skoré a neskoré.

Pestovanie kalerábu

Pestovanie kalerábu nie je jednoduché a začiatočníkom sa často nedarí. Netreba sa však vzdávať. Je len nutné vybrať si správnu odrodu, čas výsadby a pôdu. Vo všeobecnosti sa tvrdí, že jednoduchšími odrodami sú tie modré. Vraj menej drevnatejú a nepotrebujú náročné podmienky. Veľký rozdiel však v tom asi nebude. 

Čo sa týka pôdy, kaleráb potrebuje humóznu, nie však čerstvo pohnojenú pôdu. Najlepší je klasicky pripravený záhon, napríklad po koreňovej zelenine, na jeseň zamulčovaný a na jar obohatený kompostom. Počas rastu už hnojenie nie je nutné.

Rastlinky kalerábu musia neprerušovane rásť, pričom potrebujú dostatok, ale nie priveľa vlahy. Ak ju nemajú, rast zabrzdia a začnú drevnatieť, ak jej majú príliš, tak buľvy praskajú. Takže je potrebná pravidelná, primeraná zálievka. 

Semená skorých odrôd sa do pareniska alebo kvetináčov vysievajú od februára, na záhon sa sadia v polovici apríla. Od marca do apríla sa do kvetináčov vysievajú neskoré odrody, ktoré sa presádzajú v polovici mája, po mrazoch. Keďže každá odroda vyzerá trošku inak, je potrebné vedieť, ako veľký má kaleráb vlastne narásť, aby sme vedeli, kedy ho môžeme zbierať.Ak počítame s rýchlou spotrebou, postačí kaleráb skladovať na polici v pivnici bez listov a koreňov, ak ho chceme uchovať čerstvý po celú zimu, tak korene neodstránime, ale "zasadíme" do debničky so zeminou v pivnici. Takto uložené by mali vydržať až do marca.

S akými rastlinami pestovať kaleráb

Vedľa kalerábu môžete vysadiť pór, fazuľu, zeler, šalát, reďkovku, hrach, paradajky, zemiaky a iné plodiny, ktorým nevadí vyššia vlhkosť pôdy a mulčovanie.

Nevhodní pestovateľskí susedia kalerábu

Naopak, kaleráb sa neodporúča pestovať s ďalšími druhmi kapustovitých rastlín, ako je kapusta, brokolica, karfiol, pretože spoločne veľmi rýchlo vyčerpávajú pôdu a zároveň aj vo vyššej miere priťahujú škodce. Nevhodnými záhonovými susedmi kalerábu sú aj druhy zeleniny vyžedujúce suché záhony, ako je napríklad cibuľa.

Ako si kaleráb pripraviť

Každý kaleráb asi najlepšie chutí surový, či už len tak nakrájaný pod zub alebo nastrúhaný do šalátov. Chutný je v kombinácii reďkovkou, uhorkou a hlavne s vareným vajíčkom. Zálievka je najchutnejšia z kyslej smotany alebo majonézy, kde možno pridať aj chren, či cesnak. Kaleráb je vhodný aj do polievok, plátky možno smažiť aj v cestíčku alebo veľmi tenké plátky upiecť v rúre s korením namiesto lupienkov. Hodí sa na zaváranie.

Liečivé účinky kalerábu

Kaleráb obsahuje mnoho vlákniny, vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B7, B9 a z minerálov veľa vápnika (najmä v listoch), fosforu, železa, zinka, jódu, horčíka, selénu a síry. Ako všetky kapustovité rastliny pôsobí preventívne proti rakovine. Podporou činnosti žlčníka zlepšuje trávenie, odstraňuje zápchu, upravuje stav črevnej mikroflóry a zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky. Kaleráb pôsobí preventívne aj proti stresu, zlepšuje sústredenie, znižuje cholesterol. čistí cievy, ale hlavne reguluje hormonálny systém mužov a žien.

Upozornenie na záver

Kaleráb nie je vhodný pri žalúdočných vredoch, vredoch dvanástnika a zápaloch žalúdka. Nemal by ani nahrádzať pestrú stravu.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz