Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jún v zeleninovej a ovocnej záhradke

rss

V júni konečne prichádza to obdobie, kedy sa v záhradke môžete najesť. Dozrievajú jahody, čerešne, ríbezle, egreše, ale aj špenát, šalát, reďkovky, cibuľka, hrach, či cesnak. Každý, kto niečo pestuje, si teda iste nájde niečo svoje, na čo sa teší a na čom si pochutí.

Na čo nezabudnúť v záhrade

Na to, aby vaša úroda bola naozaj bohatá, netreba ani v júni zaspať na vavrínoch. Pôdu na záhonoch nezabudnite kypriť, vytrhávať z nej burinu, občas prihnojiť a potrebné je aj pravidelné zavlažovanie, najmä v takom suchom roku, ako je tento. Zeleninu a ovocie je potrebné často kontrolovať a v prípade potreby ošetriť voči škodcom.

Nezabúdajte ani na zbieranie plodov, pričom po zbere je dobré pôdu prekypriť, prihnojiť a tak pripraviť na ďalší výsev, či výsadbu. V ovocnej záhrade dbajte na odstraňovanie zdeformovaných, zakrpatených, poškodených a na zem popadaných plodov. Ovocné dreviny presvetľujte odstraňovaním suchých alebo poškodených vetvičiek. Dôležité je spraviť aj prebierku plodov na ovocných stromoch.

Čo je možné v júni siať a sadiť?

Na jesenný a zimný zber sa v júni vysieva reďkovka, červená repa a sadenice neskorých hlúbovín, ako je brokolica, či karfiol. Ak v júni vysejete brokolicu, či karfiol skorých odrôd, tak na jeseň sa dočkáte chutnej úrody. Potrebné je pri nich dbať na pravidelnú závlahu, predovšetkým počas suchého leta, pričom brokolica je na pestovanie menej náročná. Jej stredová ružica dorastá do konzumnej veľkosti už po 10-11 týždňoch a ak ju opatrne vyrežete, tak v pazuchách listov vám ešte narastú menšie ružice. Zelenú cibuľku môžete siať každé dva - tri týždne až do začiatku augusta.

Skleník v júni

V skleníkoch počas leta netreba zabudnúť nielen na pravidelné zavlažovanie, ale aj na vetranie a udržiavanie primeranej teploty. V skleníkoch a fóliovníkoch, kde nie je pohyb vzduchu sa totiž oveľa horšie opeľujú paradajky, pri príliš veľkých teplotách (okolo 35°C) zase papriky zhadzujú plody. Počas júna netreba zabudnúť ani na vyviazanie a vylamovanie bočných výhonkov u paradajok.

Pranostika na záver

Jedna z múdrostí našich predkov hovorí: „Mrkva zasadená na Jána je zdravá.“ Ak teda ešte zvažujete výsev mrkvy, počkajte do 24. júna, kedy je Jána a vyskúšajte, či táto pranostika ešte stále platí.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz