Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jogurt - zdravá pochúťka

rss

Jogurt je jedným z najstarších, najznámejších, najkonzumovanejších a najpopulárnejších výrobkov na svete. Prešiel rozličnými spôsobmi výroby, balenia, ale aj chutí. Názov jogurt pochádza z tureckého slova yogurt, ktoré by sme mohli preložiť ako zakvasené mlieko. Toto slovo je zase odvodené od slova yogun, čo znamená hustý.

História

História jogurtu siaha veľmi veľa rokov dozadu, pravdepodobne až do doby niekoľko tisíc rokov pred Kristom. Prvý jogurt vznikol asi náhodným kvasením mlieka pri kontakte s baktériami, ktoré sa nachádzali vo vnútri vaku kozej kože, kde sa v minulosti bežne mlieko prepravovalo.

Ako prvý sa o jogurte zmienil rímsky spisovateľ Plinius, ktorý uviedol, že niektoré barbarské kmene vedia zahustiť mlieko na príjemne kyslú hmotu. Za kolísku jogurtu je ale považované Bulharsko. Práve z bulharského jogurtu boli izolované dva osobitné druhy laktobacilov (lactobacillus bulgaricus a streptokok termophillus), ktoré majú na svedomí proces kvasenia. Tieto baktérie majú blahodarný účinok na ľudský organizmus, pretože neutralizujú toxické látky v črevnej mikroflóre, pôsobia voči viacerým chorobám, posilňujú imunitný systém a predlžujú ľudský život.

Výroba

V masovom množstve sa jogurt začal vyrábať až začiatkom 20.storočia. Pôvodne ho výrobcovia nechávali kysnúť priamo v pohároch, v ktorých sa predával zákazníkom. Postupne sa tento proces presunul do obrovských mliekarenských nádrží.

Jogurt sa vyrába najčastejšie z kravského mlieka, ktoré sa zahreje na 50˚C a pridajú sa k nemu jogurtové kultúry- lactobacillus bulgaricus a streptokok termophillus.  Tie vyvolávajú biochemické procesy. Môžu sa pridať aj špeciálne mikrobiálne kultúry, ktoré zvyšujú zdravotný význam produktov. Po pridaní kultúr k mlieku sa mikróby začnú množiť. tento proces trvá približne 6 – 12 hodín. Mlieko sa necháva pri teplote 30 – 40˚C.

Prvý ovocný jogurt na svete

Viete, kde bol po prvýkrát vyrobený ovocný jogurt? V Československu! Konkrétne v Radlickej mliekarni v roku 1933. V tej dobe bola táto mliekareň jedna z najlepších v Európe a nie je vôbec prehnané tvrdiť, že preslávila československý jogurt ďaleko za hranicami štátu. Podľa jej receptúry sa totiž ovocný jogurt vyrábal až v 14 európskych krajinách. Radlická mliekareň vyrábala klasické ovocné jogurty v sklenených pohároch až do roku 1962, kedy ich nahradil šľahaný jogurt v plastových téglikoch. Tie už boli, žiaľ, podľa zákazníkov aj odborníkov podradné a nekvalitné.

Zdravý jogurt

Jogurt posilňuje imunitný systém a chráni proti vznikom niektorých druhov rakoviny. Aktívne baktérie v jogurte sú prirodzeným širokospektrálnym antibiotikom, ktoré sa vyrovnajú niektorým umelo vyrábaným. Potláčajú pôsobenie baktérii spôsobujúcich botulizmus, salmonelózu a stafylokokové nákazy. Po liečbe umelými antibiotikami, jogurty zase pomáhajú obnoviť prirodzenú mikroflóru v črevách.

Tip: Chcete sa dozvedieť o domácej príprave jogurtu? Prinesieme vám ju už v nasledujúcom článku ;).

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz