Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jesť zdravo znamená jesť pravidelne

rss

Zdravé stravovanie nie je len o kvalitných (priemyselne neupravovaných) potravinách, ale aj o pravidelnosti v stravovaní. Pravidelné stravovanie umožňuje rozdeliť celodennú dávku energie a cenných látok do podoby pravidelných prísunov. To pomáha organizmu lepšie hospodáriť, a vyhnúť sa prejedaniu z návalovému pocitu hladu.

Pravidelné stravovanie zároveň poslúži ako prevencia proti celému radu zdravotných problémov, najmä porúch trávenia. Tráviace poruchy aké bežne spájame s moderným štýlom života a stravovania (pálenie záhy, pocit nafúknutosti po jedle, plynatosť čriev) sa tiež dajú vyriešiť pravidelnosťou v strave. Pravidelnosť v stravovaní pomáha predchádzať aj ďaľším ochoreniam, zvlášť žlčníka a pankreasu.

Zdravé stravovanie spočíva v 3 pilieroch:

1/ Zdravé, správne pripravené potraviny.

2/ Pravidelnosť a striedmosť v stravovaní.

3/ Dôkladné žutie so sústredením sa na jedlo.

Každý z týchto pilierov je pre zdravé stravovanie rovnako dôležitý. Pravidelnosť v stravovacích návykoch je zároveň cestou k zavedeniu poriadku do celodenného režimu a tak vám môže ovplyvniť celý život. Základný postup spočíva v zavedení trojhodinových intervalov medzi jedlami. Ilustračný príklad časového harmonogramu

raňajky o 6.00.

desiata o 9.00.

obed o 12.00.

olovrant o 15.00.

večera o 18.00.

Najčastejšou chybou bývajú energeticky nedostatočné, alebo dokonca žiadne raňajky. Vynechávanie raňajok a nepravidelná strava vedú okrem iných problémov k obezite aj preto, že nespokojné telo si na sklonku dňa vyžiada extra výdatnú večeru hraničiacu s prejedaním sa. Naproti tomu pravidelná strava s dôrazom na výdatné raňajky, teplý obed a ľahkú večeru vedie k udržaniu vyrovnanej hladiny cukru v krvi (glykémia), a k získaniu lepšieho pocitu z celého dňa.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz