Zdravé stravovanie nie je len o kvalitných (priemyselne neupravovaných) potravinách, ale aj o pravidelnosti v stravovaní. Pravidelné stravovanie umožňuje rozdeliť celodennú dávku energie a cenných látok do podoby pravidelných prísunov. To pomáha organizmu lepšie hospodáriť, a vyhnúť sa prejedaniu z návalovému pocitu hladu.
Pravidelné stravovanie zároveň poslúži ako prevencia proti celému radu zdravotných problémov, najmä porúch trávenia. Tráviace poruchy aké bežne spájame s moderným štýlom života a stravovania (pálenie záhy, pocit nafúknutosti po jedle, plynatosť čriev) sa tiež dajú vyriešiť pravidelnosťou v strave. Pravidelnosť v stravovaní pomáha predchádzať aj ďaľším ochoreniam, zvlášť žlčníka a pankreasu.
Zdravé stravovanie spočíva v 3 pilieroch:
1/ Zdravé, správne pripravené potraviny.
2/ Pravidelnosť a striedmosť v stravovaní.
3/ Dôkladné žutie so sústredením sa na jedlo.
Každý z týchto pilierov je pre zdravé stravovanie rovnako dôležitý. Pravidelnosť v stravovacích návykoch je zároveň cestou k zavedeniu poriadku do celodenného režimu a tak vám môže ovplyvniť celý život. Základný postup spočíva v zavedení trojhodinových intervalov medzi jedlami. Ilustračný príklad časového harmonogramu
raňajky o 6.00.
desiata o 9.00.
obed o 12.00.
olovrant o 15.00.
večera o 18.00.
Najčastejšou chybou bývajú energeticky nedostatočné, alebo dokonca žiadne raňajky. Vynechávanie raňajok a nepravidelná strava vedú okrem iných problémov k obezite aj preto, že nespokojné telo si na sklonku dňa vyžiada extra výdatnú večeru hraničiacu s prejedaním sa. Naproti tomu pravidelná strava s dôrazom na výdatné raňajky, teplý obed a ľahkú večeru vedie k udržaniu vyrovnanej hladiny cukru v krvi (glykémia), a k získaniu lepšieho pocitu z celého dňa.