Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jesenný záhradkár - Jahrada

rss

Cez víkend ste mali možnosť aj nás stretnúť v Expo Center v Trenčíne, na výstave Jahrada, ktorá je jesenným pokračovaním úspešného Záhradkára. Podľa Mgr. Martiny Šimoňákovej, manažérky výstavy, je Jahrada pekná a voňavá výstava, kde sa prezentujú slovenskí ovocinári, ale aj výrobcovia potravín, ktoré sa veľakrát nedajú zohnať v bežných obchodoch. Jahrada sa organizuje práve preto na jeseň, lebo je ten správny čas, pochváliť sa so svojou úrodou. Výstavy sa zúčastnilo 41 vystavovateľov, u ktorých ste si mohli zakúpiť slovenské domáce výrobky, ako napríklad čerstvé syry, korbáčiky, tekuté chilli, klobásky, slaninu, paštéky, olej, mak, med, dobré víno a podobne.

Výstava sa konala pod záštitou ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Ľubomíra Jahnátka. Odborne sa na organizácií výstavy podieľala aj Slovenská ovocinárska únia, Slovenský zväz záhradkárov, ale aj Český záhradkársky zväz. Pre návštevníkov bol pripravený aj zaujímavý sprievodný program.

Počas výstavy prebiehala súťaž o „Najkrajšie jablko“ a „Najkrajšiu hrušku“. Táto súťaž je najmä pre milovníkov ovocia, ktorí tomu venujú svoj voľný čas. Súťažné exponáty hodnotila odborná porota v zložení Eduard Jakubek (predseda), Ivan Hričovský, Eva Šidová, Marián Komžík, Július Adamove, Peter Íro a Iván Dvořák. Na výstave si prišli na svoje  hlavne záhradkári, pre ktorých boli pripravené rôzne prednášky alebo ukážky od odborníkov. Napríklad to boli ukážky pestovateľských spôsobov ovocných drevín a prednášky o novinkách v ovocinárskom svete a na Slovensku, ale aj o spracovaní včelích produktov. V prípade pomoci, ste mohli počas výstavy navštíviť pani Evu Šidovú, ktorá poskytovala odborné poradenstvo, pri pestovaní a ochrane ovocných drevín. Pre deti bol pripravený tiež zaujímavý program, a to „Všeličo o jabĺčku“. Deti sa tiež mohli zapojiť do našej súťaže „Najveselší farmárik“, kde sa z nich mohli stať, aspoň na pár minút, malí farmárikovia. Deti so svojimi rodičmi tak súťažili o víkendový pobyt v Rajeckých Tepliciach. Novinkou tohto ročníka výstavy bola degustácia jabĺk a hrušiek, vyrezávanie ovocia a súťaž o najlepší med.

Ľubomír Jahnátek sa dokonca na výstave stal aj krstným otcom knihy, ktorá je vhodná pre záhradkárov, od autorov Ivan Hričovský, Magdaléna Valšíková a Štefan Hronský.

Podľa Mgr. Martiny Šimoňákovej sa na štvrtom ročníku výstavy zúčastnilo 3512 účastníkov, ktorí prišli z celého Slovenska, ale aj z pohraničných českých oblastí. „Na výstave som mala možnosť sa stretnúť s mnohými nadšenými návštevníkmi, ktorí mali radosť z toho, že si môžu nakúpiť slovenské produkty, ako napríklad mak alebo klobásy, priamo od výrobcov. Výstava tak potvrdila, že je zaujímavým podujatím pre návštevníkov. Veríme, že počet návštevníkov sa bude zvyšovať.“

Pani Mgr. Martine Šimoňákovej ďakujeme za svoj čas, ktorý nám venovala a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz