Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jesenná výsadba ovocných stromov

rss

Plánujete si na jeseň vysadiť ovocné stromy? Nezabudnite si dopredu naplánovať, aké druhy a odrody zvolíte, pretože, hoci sadenie ovocných stromov vyzerá ako jednoduchá záležitosť, nie je to tak. Stromom sa často nedarí, nakoľko nezvládajú klimatické podmienky, nevyhovuje im pôda, do ktorej boli zasadené alebo, a to býva najčastejším problémom, nemajú okolo seba dostatok priestoru.

Výber druhu ovocného stromu

Pri jesennej výsadbe ovocných stromov je potrebné pamätať na výber vhodného druhu. Zvážte si, aký druh ovocia máte najradšej, kedy ho chcete jesť, či ho chcete aj skladovať alebo nejako spracovať. Majte na pamäti aj to, že na jeseň dobre zakoreňujú jablone, hrušky, slivky, čerešne a višne. Výsadbu teplomilných druhov, ako sú broskyne a marhule, by ste mali radšej odložiť na jar, pretože majú plytké korene a mráz by ich mohol poškodiť.

Výber odrody ovocných stromov

To, že existuje veľké množstvo odrôd ovocných stromov pre vás určite nie je žiadna novinka. Netreba teda zabudnúť ani na to, že v každej lokalite sa vyplatí pestovať inú odrodu, tú, ktorá najviac vyhovuje klimatickým podmienkam. A ako si ju vybrať? V podstate je potrebné sa pri výbere tej správnej odrody zamerať na viaceré faktory - želané obdobie zberu úrody, či doby zrelosti, možnosť skladovania plodov, ale aj typ pôdy a stanovisko, kam sa chystáte ovocný strom zasadiť.

Kam zasadiť ovocné stromy 

Pri sadení ovocných stromov si zistite šírku a výšku, akú tento strom môže dosiahnuť v období svojho najväčšieho vzrastu. Následne vyberte miesto vo svojej záhrade, či sade, kde máte dostatok priestoru pre takýto ovocný strom. Aj stromy totiž pre svoj rast potrebujú dostatok svetla a vlahy. 

Ako zasadiť ovocné stromy 

Pri výsadbe je potrebné pripraviť pôdu - vyplieť, prihnojiť a zrovnať ju do roviny. Hnojenie sa odporúča s predstihom, aby sa hnoj stihol rozložiť. Tesne pred vysadením stromov vyhĺbte do pôdy jamu, ktorú prispôsobíte veľkosti stromčekov. Následne do jej stredu zatlčte pevný oporný kolík, stromček vyberte z vody, vložte ho do jamy a prisypte vykopanou zeminou. Približne v polovici pôdu prišliapnite a zalejte, aby pevne priľnula ku koreňom. Dosypte zeminu, opäť prišliapnite a zalejte. Následne stromček voľne priviažte ku kolíku. 

Ďalšia starostlivosť o vysadené ovocné stromy

Po vysadení je potrebná pravidelná zálievka, ideálne až do prvých mrazov. Po zime nezabudnite pôdu okolo stromčeka pravidelne kypriť a zbavovať buriny. Myslite aj na to, že pokiaľ ovocný strom vysadíte do trávnika, tak bude mať zvýšené nároky na zálievku, nakoľko trávnik podporuje vyparovanie vody.

Dôležitý je taktiež tzv. povýsadbový rez. Ten je pomerne razantný, keďže mení pomer medzi nadzemnou a podzemnou časťou dreviny v prospech koreňov. Pri stromoch zasadených na jeseň sa však zvykne vykonávať až na jar, aby nedošlo k namrznutiu rezných častí.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz