
Niektoré potraviny v nás evokujú že sú zdravé. Siahame po nich najmä keď sa snažíme zdravo žiť alebo schudnúť.
LIGHT šalátové omáčky
Slovo LIGHT v nás evokuje ľahkosť, žiadne alebo minimálne tuky. Niekedy však znížené množstvo tuku v potravinách neznamená, že sú diétne. Stačí sa bližšie pozrieť na ich zloženie, ktoré je nekonečne dlhé a plné konzervantov, soli a cukru.
Ochutené odtučnené jogurty
Ak máte chuť na ochutený jogurt ale nechcete pribrať, odtučnený vám moc nepomôže. Každý organizmus potrebuje istý príjem tukov, aby mohol rozkladať vitamíny. Odtučnené produkty obsahujú náhradné sladidlá, ktoré naše telo nepotrebuje. Výhodnejšou a zdravšou variantou je klasický biely jogurt, kľudne môže byť odtučnený. Doma si do neho môžete primiešať ovocie alebo lyžičku medu a zdravú pochúťku máte hotovú.
Sushi
Nie každý druh je zdravý. Treba prihliadať na ingrediencie, z ktorých je vyrobené. Vo veľkom množstve by sme nemali konzumovať sushi s japonskou majonézou, krémami alebo syrmi.
Wrapy
Túto pochúťku môžeme nájsť v rýchlom občerstvení. Z ponúkaného jedálneho lístka sa nám javia ako najzdravšia varianta. Wrapy však obsahujú skryté nástrahy, ako majonéza alebo kalorická tortila.
Müsli
Ovsené vločky, orechy, ovocie,... samé zdravé potraviny. Tieto potraviny však obsahujú veľa cukru. Len ingrediencie našich müsli raňajok bez mlieka obsahujú cca ¼ dennej odporúčanej dávky kalórii. Tomuto „nezdravému“ müsli sa môžeme vyhnúť kupovaní s vyšším obsahom vlákniny a nižším cukru alebo najideálnejšie namiešať si mysli sami doma z domácich potravín.
Zeleninové čipsy
Pri vyprážaní zeleniny na čipsy ju pripravíme o všetko zdravé, čo obsahuje. Naviac sa „napije“ tukom a masťou. Vhodnejšie je nakrájať si čerstvú zeleninu a ovocie.
Ryžové chlebíčky
Veľa ľudí začínajúcich s diétou siaha po ryžových chlebíkoch. Ryžové chlebíky samé o sebe sú zdravé, ale neobsahujú vitamíny, minerály, skoro žiadne živiny a vôbec nezasýtia, preto ich jeme veľké množstvo.
Ochutené oriešky
Ak chcete jesť zdravé oriešky, kupujte neochutené a nepražené. Práve cukor či soľ ničí zdravý účinok orieškov. Pražiť či ochutiť korením si ich môžete aj doma. Pri pražení ale nepridávajte olej.