
Kvalita potravín vo veľkých supermarketoch je čoraz nižšia. Ľudia sa začínajú zaujímať o nákup poctivých domácich potravín a potravín označovaných „bio“ a „organické“ . Trend predávania domácich potravín sa po Českej republike začína objavovať aj na Slovensku.
V reály to znamená, že ľudia začali viac dbať na potraviny, ktoré jedia. Je pre nich prednejšia kvalita stravy ako najnižšia cena. Predsa zdravie sa kúpiť nedá. A potraviny, ktoré jeme sa časom na našom zdraví odzrkadlia. Obchodné reťazce ako protiúder na znižovanie tržieb, ktoré ich tým postihlo robia protikampaň proti malým pestovateľom a biofarmám a dávajú štúdie o nebezpečnosti organických potravín pre spotrebiteľov a podobne.
Aby sa obchodné reťazce „prispôsobili“ súčasnému trendu kupovania slovenských potravín, prezentujú na svojich pultoch regionálne potraviny. Podľa názvu „regionálne“, by mali byť potrsviny vyprodukované v blízkom okolí obchodu. Veľa potravín prezentovaných ako regionálne nimi ale nie sú. Napríklad v Bratislave nemôže byť ako regionálna potravina predávaný „Tatranský syr“, ktorý ku všetkému nepochádza ani zo Slovenských Tatier ale z Poľských. Predajca neklame že je Tatranský, no napriek tomu nie je zo Slovenska. Veľa firiem ktoré vydávajú „slovenské potraviny“ už ani nemá sídlo na Slovensku, ale v Poľsku, dokonca zemiakové lupienky sa vyrábajú v Rumunsku.
Slovenské „regionálne potraviny“ predávané v obchodných centrách majú od tých skutočných z regiónov na míle ďaleko. Do chlebov pridávajú chemikálie, do syrov rastlinné oleje alebo miesto mäsa konzumujeme sóju a múku. Toto nahrádzanie potravín spôsobuje nedostatok živín v našom tele a vážne zdravotné problémy. Obchodným reťazcom však viac záleží na peniazoch a ich ziskoch ako na zdraví ľudí.
Pri kúpe potravín priamo u výrobcov v našom okolí máme istotu zloženia produktov, a ich čerstvosť. Nevrážame naše peniaze do nenasýtených obchodných reťazcov, ale podporíme Slovákov a dbáme pri tom na vlastné zdravie a zdravie našich rodín.