Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Je pôst zdravý a vhodný na chudnutie, či detoxikáciu organizmu?

rss

Hoci je pôst realizovaný už po niekoľko tisíc rokov, otázka, či je zdravý a vhodný, je neustále predmetom intenzívnych lekárskych debát.

Pôst, to je zdržiavanie sa mäsitého pokrmu, či jedla ako takého. Často býva motivovaný nábožensky, ale prenesene sa tak môže pomenovať aj hladovka, či zrieknutie sa tuhej stravy. Pôstom sa tak na určitý (nemal by to byť dlhý) čas, obmedzí prijímanie látok a živín z potravy, čo má za následok to, že organizmus začne spaľovať zásoby, ktoré sa v tele vytvorili spolu s doteraz nepotrebnými látkami a zvyšok, teda toxické látky, začne z tela vylučovať. Pomôže teda pôst cítiť sa lepšie, zdravšie. detoxikovať organizmus a schudnúť?

Pôst a chudnutie

Znie to jednoducho- žiadne vyberanie toho, čo variť, žiadne varenie, žiadne počítanie kalórii. Len jednoducho povedať nie jedlu a vydržať to. Áno, človek takýmto pôstom ľahko príde o nejaké tie kilogramy, ale hneď, ako sa začne stravovať normálne, hmotnosť sa vráti späť. Dôvodom je to, že pôst na chvíľu spomalí metabolizmus, ten sa ale opäť vráti do „normálu“ hneď, ako sa človek vráti k svojmu pôvodnému jedálničku.

Chudnutie prostredníctvom pôstu v sebe nesie aj ďalšie riziká, aj preto sa väčšina lekárov jednoznačne zhoduje, že pôst nie je vhodným nástrojom na chudnutie. Ak ste zdravý, jednodňový, či dvojdňový pôst vám sotva ublíži, horšie je to, ak máte problémy s pečeňou, obličkami, imunitným systémom alebo ak užívate lieky- vtedy by prísny pôst mohol vážne ohroziť vaše zdravie. Navyše pôst odvádza ľudí od toho, čo je naozaj dôležité, ak chcú schudnúť- a to je nižší príjem tukov, vyšší príjem ovocia, zeleniny, čistej vody, pravidelný pohyb (aspoň 30 minút chôdze denne), viac spánku.

Pôst a detoxikácia organizmu

Cieľom detoxikácie je očista organizmu od škodlivých látok a návrat všetkých funkcií tela do normálnych koľají. Detoxikačná diéta nemusí byť prísnym pôstom, stačí, ak sa obmedzí príjem živín so zaťažujúcim vplyvom na telo, ako sú vnútornosti, tuky, vyprážané jedlá a zvýši sa príjem potravín nápomocných pri zbavovaní toxínov, ako napríklad ovocie, zelenina, ryža, zemiaky, proso. Pri pôste s cieľom detoxikovať organizmus je potrebné pamätať na dostatočný príjem tekutín a základných živín. Dôležitý je aj čas, kedy s detoxikáciou organizmu začať. Odporúča sa zahájiť ju vždy, keď sa dostaví pocit plnosti a organizmus dáva signál, že viac živín už spracovať nezvládne. Tradične sa pôsty odporúčajú aj na prelomoch ročných období, keď je telo najviac náchylné na ochorenia.

Pôst a jeho medicínske dôvody

Už Hippokrates, považovaný za „otca medicíny“, odporúčal pôst pred liečbou a aj v čase kritického vrcholu choroby. Naďalej pretrváva pôst, alebo teda nevyhnutnosť nejesť a nepiť aspoň 5-6 hodín, pred operáciou. Krátkodobé hladovanie sa odporúča aj pred niektorými lekárskymi testami, ako je napríklad test na cholesterol alebo úroveň cukru v krvi.

Zástancovia pôstu z radov lekárov tiež tvrdia, že sa ním môže zlepšiť zdravotný stav pri artritíde, kolitíde, srdcových chorobách a depresii. Samozrejme, v prípade chorôb väčšinou nejde o drastický pôst úplne bez jedla, skôr o obmedzenie jedál, ktoré nepriaznivo pôsobia na organizmus.

Mnohí lekári však aj varujú, že pôstu by sa mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia s podvýživou, anamnézou srdcových arytmií a poškodením obličiek, či pečene. No a každý, kto sa chce postiť dlhšiu dobu by tak mal spraviť len pod prísnym lekárskym dohľadom. V zásade je však jednodňový pôst od mäsa, či jedla, raz za týždeň, alebo aspoň raz za mesiac, veľmi vhodný. Nezabúdajte však pri ňom na dostatočný príjem tekutín.

Zdroj: webmd.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz